MINISTAR MOMIROVIĆ NA DUNAVU: Gradimo Đerdap 2! (FOTO)
Foto: MGSI Đ.K.

podižemo transportne kapacitete Dunava

MINISTAR MOMIROVIĆ NA DUNAVU: Gradimo Đerdap 2! (FOTO)

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas, posle potpisivanja ugovora o adaptaciji brodske prevodnice u sastavu Hidroelektrane "Đerdap 2", da će to ministarstvo uložiti pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora.

On je naglasio da je Vlada odlučila da "posle višedecenijskog zapostavljanja saobraćajne i lučke infrastrukture na Dunavu, pokrene investicije koje će iz korena promeniti vodni saobraćaj u zemlji".

Tomislav Momirović, Đerdap 2
foto: MGSI Đ.K.

Ministar je dodao da će Negotin ove godine postati jedno od najvećih gradilišta u Evropi, posebno kada je u pitanju vodna infrastruktura.

Ugovor o izvodjenju radova sa ministrom Momirovićem potpisao je predstavnik lidera konzorcijuma DSD NOELL GmbH Joan Giš, koji je rekao da će se realizacija ovog projekta obaviti na profesionalnom nivou, kao što je to bio slučaj i na projektu ;"Djerdap 1".

U saopštenju je navedeno da je vrednost radova 29 miliona evra i da je iz kredita Evropske investicione banke obezbedjeno 60 odsto sredstava, a ostatak iz CEF fonda (Connecting Europe Facility Fund).

Đerdap 2
foto: MGSI Đ.K.

"Pored 'Djerdapa 2', uskoro ćemo krenuti sa rekonstrukcijom Luke Prahovo, čiji je rad od posebnog značaja za poslovanje RTB Bora i Industrije hemijskih proizvoda u Prahovu. Takodje ćemo ugovoriti i početak radova na vadjenju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata", izjavio je Momirović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track