STRUČNJACI SAGLASNI! Rio Tinto ne u Srbiji, ali litijum da, ali pod VEOMA DRUGAČIJIM USLOVIMA!
Foto: Kurir Televizija

Zbogom ozloglašenoj kompaniji

STRUČNJACI SAGLASNI! Rio Tinto ne u Srbiji, ali litijum da, ali pod VEOMA DRUGAČIJIM USLOVIMA!

InfoBiz -

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti posle sednice Vlade Srbije koja je raspravljala o Rio Tintu i potvrdila da su ovoj kompaniji ukinute sve dozvole. To praktično znači da Rio Tinto može da napusti Srbiju

Premijerka je istakla da je ukinuta uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene. Prostorni plan je ukinut i više ne postoji, poništene su sve dozvole i odluke, rekla je ona.

Tim povodom gosti večerašnjeg Usijanja bili su Dušan Vasiljević, međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine i prof. Ljubodrag Savić, ekonomista.

usijanje
foto: Kurir Televizija

- Rio Tinto je vršio istraživanja 18 godina, i oni su vlasnici tih rezultata. Došli su u fazu kada su mislili da mogu da vrše eksploataciju. Vlada je ukinula prostorni plan na osnovu koga se donose sva ostala prateća dokumenta, koja omogućavaju postrojenja za preradu rude. Narod se podigao, pobunio, vlada je zaustavila projekat u jednom trenutku. Stvar je zaustavljena - prof. Ljubodrag Savić, ekonomista.

Profesor Ljubodrag Savić ističe da je protiv kompanije Rio Tinto u Srbiji.

rio tinto
foto: Kurir Televizija

- Što se mene tiče, hoću sasvim jasno da kažem. Ja sam protiv Rio Tinta. Rio Tinto ne u Srbiji, ali litijum da. Na koji način? Pod mnogo drugačijim uslovima. Zašto Rio Tinto bira zemlje kao što je Srbija, ili neke siromašnije zemlje. Biraju, jer to znači da neće ulagati u mehanizme zaštite ekologije. Moja poruka jeste da se moramo razvijati. Litijum je jedna od strateških stvari. Rio Tinto je ozloglašen u svetu. Gde god je bio iza nje je ostala pustoš - rekao je prof. Ljubodrag Savić, ekonomista.

Dušan Vasiljević kaže da postoje i druge razvojne šanse za Srbiju, sem rudarstva.

rio tinto
foto: Kurir Televizija

- Mislim da postoje i druge razvojne šanse za Srbiju, osim rudarstva. Industrija rudarenja je niskokumulativna grana. Dakle, tu je stepen prerade relativno mali. Tu su velike štete. Mogu biti velike štete sa relativno malim ekonomskim efektom. Srbija može da profitira od rudne rente. Rudna renta u Srbiji je najmanja - rekao je u Usijanju Dušan Vasiljević, međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine.

rio tinto
foto: Kurir Televizija

Vasiljević je dodao da je Rio Tinto sa razlogom nazvan "ozloglašenom kompanijom".

- Sa razlogom je Rio Tinto nazvan ozloglašenom kompanijom. Oni su napravili čuda u svetu, posebno u Australiji i Južnoj Americi - rekao je u Usijanju Dušan Vasiljević, međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:41:12

USIJANJE 19.01.2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja