ZA 47 POLJOPRIVREDNIKA IZ KANJIŽE 1,9 MILIONA DINARA: Ulaže se i u obrazovanje, prvaci sveta u programiranju i robotici
Foto: Karolj Puškaš

subvencije iz Budžetskog fonda

ZA 47 POLJOPRIVREDNIKA IZ KANJIŽE 1,9 MILIONA DINARA: Ulaže se i u obrazovanje, prvaci sveta u programiranju i robotici

InfoBiz -

U Gradskoj kući Kanjiže, lokalna samouprava tog mesta potpisala je ugovore sa 47 poljoprivrednih proizvođača, koji dobijaju subvencije iz Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj u opštini Kanjiža.

"Tokom tri konkursne linije, podržano je 47 proizvođača u toj opštini, na tri konkursa, za troškove veštačkog osemenjavanja goveda, za troškove uklanjanja životinjskih leševa i za troškove sertifikacije organiskih proizvođača", kažu u opštini Kanjiža.

Sredstva su finansirana iz Budžetskog fonda za poljoprivredni i ruralni razvoj opštine Kanjiža.

Konkursi su namenski prilagođeni potrebama proizvođača, a član opštinskog veća Kanjiže za poljoprivredu, Zoltan Vaš, kaže da su potpisani ugovori za subvencije u vrednosti oko 1,9 miliona dinara.

"Sa ovih 47 ugovora se moglo konkurisati za tri različite namene, a ugovori se odnose na manje novčane iznose, za one koji su imali račune kao pokriće, prihvaćene su prijave na konkurs".

Robert Fejstmer, predsednik opštine Kanjiža rekao je da ta lokalna samouprava brine o svim segmentima koji poboljšavaju razvoj ne samo poljoprivrede, već i privrednih obrazovnih sektora, kao i održivog razvoja i obnovljive energije.

"U školama je organizovano i međunarodno takmičenje iz robotike i programiranja, koje ima cilj da deci i mladima približi prirodno-matematičke nauke, da im da podsticaj za izbor inženjerske i informatičke profesije".

Kanjiža
foto: Kaniža

Škole su robote za takmičenje nabavile putem konkursa, a na osnovu predznanja timovi đaka sa nastavnicima moraju da rešavaju izazove i zadatke. Ove godine je učestvovalo 57 ekipa i 13 sudija.

Pobedničke ekipe su se plasirale na svetsko finale, od 18. do 21. novembra, onlajn i na republičkom takmičenju osvojili tri prva mesta u juniorskim i seniorskim kategorijama, kao i elementarnim kategorijama od 8 do 12 godina.

Na Svetskom finalu, Srbiju su predstavljale tri ekipe iz Kanjiže, na onlajn takmičenju. Za zadatke, programiranje robota i video zapise imali su 24 sata, a na tom velikom i ne lakom takmičenju učestvovalo je 28.000 ekipa iz 75 zemalja.

Robert Fejstamer, predsednik Opštine, posetio je ove sedmice uspešne članove pobedničkih ekipa Kanjiže s njihovim profesorima i nastavnicima, u Poljoprivredno tehnološkom srednješkolskom centru, a istakao je da će ta opština i ubuduće ulagati u mlade kadrove i njihovo obrazovanje, jer su potvrdili rezultate i na svetskim takmičenjima.

Protekle sedmice je u Kanjiži održana i konferencija "Lokalna povelja o regionalnim i manjinskim jezicima imogućnost unapređenja jezičkih prava građana", a konferenciji su prisustvovali i predstavnici Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i Misije OEBS-a u Srbiji, kao i članovi Odbora za evropske integracije Narodne Skupštone Srbije i predstavnici nacionalnih saveta u Srbiji.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track