SINIŠA MALI: BDP je u prvom kvatalu bio veći za 1,8 odsto međugodišnje, a u drugom je rast iznosio 13,7 odsto
Foto: Printscreen/Instagram/mali_sinisa

O RASTU bdp

SINIŠA MALI: BDP je u prvom kvatalu bio veći za 1,8 odsto međugodišnje, a u drugom je rast iznosio 13,7 odsto

InfoBiz -

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je danas da su zvanični podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvi i drugi kvartal ove godine još jedna potvrda neočekivano brzog oporavka privrede u Srbiji, saopštilo je to Ministarstvo.

- BDP je u prvom kvatalu bio veći za 1,8 odsto međugodišnje, a u drugom je rast iznosio 13,7 odsto. Sada sa još većom sigurnošću mogu da potvrdim da će rast na kraju godine biti jedan od najboljih, ako ne i najbolji na starom kontinentu, pošto je izvesno da će biti veći od 6,5 odsto - rekao je Mali.

Prema Republičkom zavodu za statistiku, najznačajniji realni rast bruto dodate vrednosti od 33,3 odsto zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila, saobraćaja, skladištenja i usluge smeštaja i ishrane. Rast od 13,5 odsto registrovan je u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 30,9 procenata i u sektoru sturčnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćanih uslužnih delatnosti.

Mali je rekao da to govori da je "država, uprkos najvećoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi ikada, uspela da izađe kao pobednik i spreči urušavanje ekonomskog sistema u državi zbog pandemije virusa korona".

Pokazalo se, kako je rekao, da su tri paketa pomoći povoljno uticali na očuvanje privredne aktivnosti, zaposlenje, ali i podstakli potrošnju, što je uticalo na rast BDP-a.

Za ta tri paketa pomoći država je prošle i ove godine izdvojila ukupno oko osam milijardi evra, odnosno oko 17,4 odsto BDP-a. Treći paket pomoći, prema njegovim rečima još se isplaćuje, pa će tako penzioneri narednu uplatu od 50 evra moći da očekuju 22. septembra.

- Posle uplate najstarijima, punoletni gradjani mogu očekivati uplatu drugih 30 evra pomoći, a u decembru još 20 evra pomoći za sve. U februaru naredne godine naši najstariji sugradjani mogu očekivati i uplatu od 20.000 dinara. Država ima novca i ovo je pravi način da se pomogne i dodatno pogura potrošnja, koja svakako utiče i na rast BDP-a - objasnio je on.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track