Dinkić: Nemoguće da Šoškić nije znao za Agrobanku

Dinkić: Nemoguće da Šoškić nije znao za Agrobanku

InfoBiz -
Treba ispitati šta su prethodni guverner Dejan Šoškić i nadležna viceguvernerka Mira Erić-Jović tada rekli vladi i da li su im na vreme rekli i dali su ih na vreme upozorili šta se dešava u Agrobanci

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je u Beogradu da je "nemoguće" da Narodna banka Srbije (NBS) nije znala za zloupotrebe i gubitke u Agrobanci i naglasio da istražni organi treba da idu do kraja i ispitaju ko je odgovoran za gubitke od oko 300 miliona evra.

"Treba ispitati šta su prethodni guverner Dejan Šoškić i nadležna viceguvernerka Mira Erić-Jović tada rekli vladi i da li su im na vreme rekli i dali su ih na vreme upozorili šta se dešava u Agrobanci, rekao je u sredu ministar Dinkić.

Dinkić je govorio uoči informacije koja je potvrđena da je bivši predsednik Izvršnog odbora (IO) Agrobanke Dušan Antonić napustio Srbiju. Dinkić je preneo da je sredinom 2011.

NBS izvršila kontrolu Agrobanke i ustanovila da joj kapital iznosi oko sedam miliona evra, a po Zakonu o bankama kapitalni cenzus banaka u Srbiji mora da bude najmanje 10 miliona evra, tako da je zbog toga uvela prinudnu upravu.

NBS mora da ispita ko je vršio zloupotrebe u toj banci i ko je tačno odgovaran i kome su odobravani krediti po povlašćenim uslovima, naglasio je Dinkić.

Dinkić je podsetio da je prethodna vlada samo "upumpala" 100 miliona evra u Novu Agrobanku, proglasila stečaj jednog dela te finansijske institucije, a jedan deo malih akcionara banke zbog toga tuži državu, tako da je nastao "opšti galimatijas".

Kako je rečeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), bivši predsednik IO Agrobanke Antonić napustio je Srbiju, a pet njegovih saradnika je lišeno slobode.Agrobanka je zbog gubitka od 300 miliona evra izgubila dozvolu za rad i NBS je uvela prinudnu upravu, a poslednjim mesecima afera u toj banci je u žiži interesovanja srpske javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track