MALI: Posle više od decenije rešavamo problem švajcaraca
Foto: Beta/Miloš Miškov

MINISTAR U SKUPŠTINI

MALI: Posle više od decenije rešavamo problem švajcaraca

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će se leks specijalisom za kredite u švajcarcima, o kojem će danas raspravljati poslanici u skupštini, posle više od jedne decenije biti rešen taj problem za 15.785 građana.

Predlog zakon je, kako je rekao, kompromis i najbolje rešenje za sve tri strane, udruženja građana, banaka i države.

"Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema", naglasio je Mali obrazlažući predlog zakona.

Istakao je da država ne sme da dozvoli da ti ljudi ostanu na ulici.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre tri nedelje posetio građane dok su protestovali i obećao im da će biti pronađeno rešenje. Razgovori nisu bili ili ni malo laki i danas ispunjavamo obećanje koje je tada dato", naveo je Mali.

U Skupštini Srbije danas je počela sednica na čijem dnevnom redu je Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji je podnela Vlada Srbije.

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ušao je u utorak, po hitnom postupku, u skupštinsku proceduru.

Predlog tog zakona prethodno je usvojila Vlada Srbije, a predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Predloženim zakonom građani koji su zaduženi u švajcarskim francima imaće mogućnost da reše ovaj finansijski problem, bez obzira na visinu duga.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track