NOVI SISTEM ZA INSTANT PLAĆANJEDaj mi broj mobilnog da ti pošaljem novac
Foto: Shutterstock

Usluge

NOVI SISTEM ZA INSTANT PLAĆANJEDaj mi broj mobilnog da ti pošaljem novac

InfoBiz -

Novi sistem za instant plaćanja, koji NBS uvodi od 22. oktobra, omogućiće bankama da svojim klijentima ponude uslugu prijema i slanja novca na osnovu broja mobilnog telefona, ali i da na svoj mobilni telefon dobiju i odmah plate račune za komunalne usluge, uključujući i račune za kablovsku televiziju, mobilne telefone...

To znači da će građani međusobno moći da šalju ili primaju novac, a da ne otkrivaju svoje brojeve tekućih računa, pri čemu će poslat novac primaocu leći instant - za samo nekoliko sekundi.

- Ovaj način instant plaćanja funkcionisaće tako što će korisnik platnih usluga koji želi da koristi ovu pogodnost preko svoje banke registrovati u IPS NBS sistemu - centralnoj adresnoj šemi - pseudonim koji će biti povezan s računom te osobe i na osnovu kojeg će bilo koja druga osoba moći da obavi plaćanje u korist tog računa. Kao predefinisana, osnovna vrsta pseudonima predviđen je broj mobilnog telefona korisnika, jer je u svakodnevnoj komunikaciji između ljudi to podatak koji se najlakše može zapamtiti i koji se veoma često koristi, a koji, s druge strane, nosi najmanji rizik od zloupotrebe - objašnjavaju za Kurir u NBS.

Jedna od novina koju donosi sistem za instant plaćanja jeste i usluga prezentovanja podataka o računu ili tzv. Electronic Bill Presentment and Payment. Šta to praktično znači? - Veliki izdavaoci mesečnih računa za usluge, poput mobilnih operatora, operatora kablovske televizije, preduzeća koja se bave snabdevanjem električnom energijom i vodom, pružaoci ostalih komunalnih usluga, imaće mogućnost da podatke o tim računima u elektronskoj formi dostavljaju u e-banking ili m-banking aplikaciji, na zahtev korisnika tih aplikacija - građana i privrede. Dakle, banke koje budu pružale ovaj servis klijentu će omogućiti da u svojoj e-banking ili m-banking aplikaciji pošalju zahtev za dostavljanje podataka o računu. Taj zahtev banka će preko platnog sistema NBS proslediti ka izdavaocu računa koji na osnovu tog zahteva dostavlja podatke o računu. Podaci o računu se prikazuju u aplikaciji korisnika i ukoliko korisnik želi da izvrši plaćanje, klikne na opciju "plati", nakon čega se prikazuje popunjen platni nalog (podacima iz računa) koji klijent potvrđuje - navode u NBS.

OBAVEZE I MOGUĆNOSTI BANKE SPREMNE ZA NOVE USLUGE Iz NBS ističu da banke nisu u obavezi da građanima ponude dodatne usluge u okviru IPS NBS sistema, poput slanja novca na osnovu broja mobilnog ili preuzimanja komunalnih računa na mobilni, ali da je veliki broj banaka već izrazio nameru da svojim korisnicima ponudi i ove dodatne usluge. Podsećaju, međutim, da banke imaju zakonsku obavezu da od 1. aprila 2019. svim klijentima omoguće instant plaćanja na prodajnim mestima, odnosno plaćanje računa mobilnim skeniranjem QR koda, o čemu je Kurir nedavno pisao.

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja