PETKOVIĆ: Ako UN utvrdi da je bilo genocida, prekidamo izvoz oružja u Kamerun
Foto: Beta/Milan Obradović

POSTOJI JASNA PROCEDURA

PETKOVIĆ: Ako UN utvrdi da je bilo genocida, prekidamo izvoz oružja u Kamerun

InfoBiz -

BEOGRAD - Direktor "Jugoimport SDPR" Jugoslav Petković izjavio je da, ako Ujedinjene nacije utvrde da su kamerunski vojnici izvršili genocid, obustaviće izvoz naoružanja i vojne opreme u ovu zemlju koja neće više biti na beloj listi, a tada ni Srbija neće izvoziti naoružanje u Kamerun.

"Poslednji put mi smo imali izvoz u Kamerun pre više od godinu dana i videćemo da li ćemo ugovor obnoviti", rekao je Petković za "Blic".

On je objasnio da "postoji jasna procedura koju sve domaće firme moraju da ispoštuju pre izvoza".

"Svako naoružanje i vojnu opremu pre izvoza kontrolišu policija, Bezbednosno-informativna agencija, Vojno-bezbednosna agencija, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane, pa tek onda Ministarstvo trgovine izdaje dozvolu", kazao je Petković.

Direktor "Jugoimport SDPR" je naveo da dok god je Kamerun na takozvanoj beloj listi, što znači da nema blokadu Ujedinjenih nacija na uvoz naouružanja i vojne opreme, Srbija će moći da izvozi u ovu zemlju bez obzira na izjavu istražitelja za kontrolu oružja u organizaciji "Amnesti internešenel" Patrika Vilkena po kojem Srbija treba da obustavi dalji izvoz oružja u Kamerun.

Vilken je izneo tvrdnju da bi Srbija to trebalo da uradi zbog "uverljivih dokaza da su vojnici koristili puške M21 napravljene u 'Zastavi' za izvršenje užasnog i nazakonitog pogubljenja dve žene i dvoje dece".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta, Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track