VUČIĆ NA OTVARANJU TRANSANADOLIJSKOG GASOVODA: Srpskog predsednika dočekao Erdogan lično
Foto: Predsedništvo Srbije

kapitalni projekat

VUČIĆ NA OTVARANJU TRANSANADOLIJSKOG GASOVODA: Srpskog predsednika dočekao Erdogan lično

InfoBiz -

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas je u Eskišehiru docekao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na svečanosti otvaranja Transanadolijskog gasovoda (TANAP). Vučić u Eskišehiru boravi na specijalni poziv turskog lidera, sa kojim je popričao kratko po dolasku, a na svečanoj bini stajao je pored Erdoana, zajedno sa predsednicima Ukrajine i Auerbejdžana, Petrom Porošenkom i Ilhamom Alijevim.

foto: Predsedništvo Srbije

"Moje prisustvo danas ovde predstavlja novu, vrlo vidljivu potvrdu uspešnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske, koji doprinose kako napretku naše dve zemlje, tako i regiona Zapadnog Balkana", rekao je predsednik Srbije u obraćanju.

Izgradnja TANAP-a je, istakao je, veoma vazna iz dva razloga: prvo, zato što daje nadu da region Jugositočne Evrope neće ostati izolovan kada su u pitanju veliki energetski projekti. Drugo, rekao je, zato sto će ovaj projekat poboljšati energetsku povezanost ovog dela Evrope, a samim tim će imati i uticaj na poboljšanje investicione klime i, uveren je, dolazak novih investitora u zemlje regiona. . .

foto: Predsedništvo Srbije

"Srbija želi da vidi region koji je povezan infrastrukturnim projektima, ali istovremeno povezuje zemlje regiona sa drugim zemljama", rekao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je na svečanosti danas na poziv predsednika Erdoana, kojem je, kao i Alijevu, čestitao na tom projektu.

"Divimo se načinu na koji je predsednik Erdogan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose sa Azerbejdzanom, već i sa Srbijom" , istakao je Vučić, obraćajući se turskom kolegi.

foto: Predsedništvo Srbije

Alijev je rekao da se danas "ispisuje nova streanica u istoriji 21. veka".

Vučić je uoči odlaska u Tursku ranije danas rekao da je za našu zemlju važno da stalno unapređuje odnose sa Turskom.

"Za nas je ovo, pre svega, od velikog bilateralnog značaja, čast je za nas da budemo pozvani, iako ne mislim da u TANAP-u će biti mnogo gasa za Srbiju, ali će biti za Italiju, Albaniju i druge zemlje", rekao je Vučić.

foto: Predsedništvo Srbije

"Hoću da imamo najbolje odnose sa Turskom", poručio je Vučić i naglasio da je važno da pokažemo stalni napredak odnosa Srbije i Turske.

TANAP-om će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope, a eksperti u Srbiji se nadaju da bi i naša zemlja u budućnosti mogla imati koristi od ovog gasovoda i priključiti se na jedan njegov deo.

Gasovod TANAP, vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track