KRVNA SLIKA JAVNIH FINANSIJA: Državna kasa u plusu 20,4 milijarde
Foto: Shutterstock

SKENER

KRVNA SLIKA JAVNIH FINANSIJA: Državna kasa u plusu 20,4 milijarde

InfoBiz -

Republički budžet u prva dva meseca ostvario suficit od 18,5 milijardi dinara, a javni dug pao ispod 60 odsto BDP

Državna kasa na nivou cele zemlje je na kraju februara bila u plusu 20,4 milijarde dinara, pri čemu je samo republički budžet ostvario suficit od 18,5 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U prva dva meseca 2018. u republički budžet su se slili prihodi vredni 177,1 milijardu dinara, dok su rashodi iznosili 158,6 milijardi. Pozitivnom rezultatu i dalje doprinosi dobra naplata prihoda u januaru, budući da je u februaru zabeležen deficit od 3,6 milijardi, iako su u tom mesecu prihodi od naplate PDV povećani, ali je naplata akciza podbacila u odnosu na prethodni mesec.

foto: Zorana Jevtić

I lokal pozitivan

Lokalne samouprave, sve opštine i gradovi u zemlji takođe su u prva dva meseca 2018. ostvarili pozitivan rezultat, te su imali suficit od 7,3 milijarde dinara. Ovakav skor su u najvećoj meri, kako kažu, imali zahvaljujući uplati tromesečnih obaveza po osnovu poreza na imovinu. Vojvodina je ostvarila suficit od 1,5 milijardi dinara, dok su fondovi obaveznog socijalnog osiguranja na kraju februara bili u minusu od 6,5 milijardi dinara.

U Ministarstvu finansija preciziraju da Fond PIO trenutno beleži deficit od 6,6 milijardi dinara, a Republički fond za zdravstveno osiguranje od 0,2 milijarde. Nacionalna služba za zapošljavanje je, međutim, u plusu od 0,3 milijarde dinara. Državna preduzeća „Putevi Srbije“ i „Koridori Srbije“ su u deficitu od 0,5 milijardi dinara.

Napredak srpskih finansija uočila je i Svetska banka, koja predviđa da će privredni rast Srbije iznositi tri odsto ove godine, 3,5 odsto sledeće, a četiri odsto 2020.

Porasle subvencije

Ovaj međunarodni kreditor procenjuje da će javni dug Srbije pasti na 56 odsto BDP u ovoj godini, u 2019. na 54,3 odsto, a u 2020. na 52 odsto BDP.

- Naredno povećanje plata u javnom sektoru ne bi trebalo da bude veće od nominalnog povećanja BDP - poručio je viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović i dodao da država još može da uštedi pre svega na subvencijama privredi, koje su povećane u 2018.

Vodeći izvoznici

NARODNI MUZEJ U TOP 15

Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prva tri meseca 2018. bila je 1,1 milijardu evra, a najveći izvoznici su kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (225,7 miliona evra) i „HBIS grupa“ (201 milion evra). Zanimljivo je da se na listi top 15 izvoznika upisao i Narodni muzej u Beogradu sa izvozom u prvom kvartalu od 33,3 miliona evra. Iz muzeja poručuju da je reč o privremenom izvozu kulturnih dobara za potrebe izložbi u inostranstvu, i podsećaju da je u Italiji u toku velika izložba „Blago i carevi - raskoš rimske Srbije“, sa 30 vrednih eksponata iz Narodnog muzeja.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track