SLATKA ZARADA: Lackovići se bave pčelarstvom 100 godina
Foto: Shutterstock

Tradicija

SLATKA ZARADA: Lackovići se bave pčelarstvom 100 godina

InfoBiz -

Oko gajenja pčela ima dosta posla, ali sam posao nije težak, pa ko voli da radi, od proizvodnje meda može dobro da živi

Porodica Lacković iz Klenja u opštini Bogatić gotovo ceo vek se bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda.

Tradiciju proizvodnje meda danas uspešno vodi Momčilo Lacković, i iako ima 86 godina, bistar je i zdrav, ne pije nijedan lek, a ima i vozačku dozvolu za automobil, koji redovno vozi.

Sve to je zahvaljujući radu i medu.

Nagrada od kralja

- Med je moj lek. Tako je bilo od malih nogu, pa sve do današnjeg dana. Moj otac je po povratku sa Solunskog fronta počeo da se bavi gajenjem pčela i naše pčelarstvo je najstarije po pisanom znanju. Imam diplomu dobijenu pod pokroviteljstvom kralja Jugoslavije Aleksandra I. Naši otac i majka su imali 12 dece, ja sam osmo dete, a samo smo brat Zlatko i ja nastavili da se bavimo pčelarstvom, ja sad imam 150 košnica, a on 230 - priča Lacković.

Med prodaje po ceni od 900 do 1.200 dinara, a daje i popuste. Na pitanje kako se zarađuje od pčelarstva, on kaže:

Dobra zarada

- Može veoma lepo da se živi, ali nije baš veliki biznis. U pčelarstvu ima dosta posla, ali ko voli, nije teško. Zanimljivo je i korisno. Ja za svoj med i sve proizvode garantujem životom, potpuno je prirodan i kvalitetan, a kad okreneš teglu, na njoj su dva pečata koja potvrđuju da je med po standardima i da je odobren - tvrdi Lacković, koji je i glavni savetnik za pčelarstvo u opštini Bogatić. On proizvodi med za imunitet, za bolesti prostate, za apetit, za gastrološke probleme, livadski, bagremov, sa polenom i propolisom i tvrdi da svaki od njih odlično utiče na organizam.

(Kurir/Silvija Slamnig/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track