DOBRA VEST ZA RADNIKE NA LIZING: Imaće istu platu, otpremninu i pravo na bolovanje kao stalno zaposleni
Foto: EPA

veća prava

DOBRA VEST ZA RADNIKE NA LIZING: Imaće istu platu, otpremninu i pravo na bolovanje kao stalno zaposleni

InfoBiz -

Radnici "na lizing" više neće raditi po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, već će imati ugovore o radu i jednake uslove rada kao zaposleni u firmi u kojoj rade, proizilazi iz radne verzije Zakona o radu.

Ipak, ovaj zakon ne obuhvata studentske i omladinske zadruge koje i dalje mogu da sklapaju ugovore o povremenim i privremenim poslovima, a ti ugovori radnicima ne garantuju pravo na bolovanje, ni godišnji odmor. Pored toga neće biti zaštićeni ni radnici obezbeđenja, čistačice i drugi radnici koji se ne smatraju radnicima "na lizing", već vršiocima usluga u drugim preduzećima.

U radnoj verziji zakona, između ostalog, piše da agencija sa radnikom "zaključuje ugovor o radu na neodređeno ili određeno vreme", te će radnici "na lizing" imati sva prava iz radnog odnosa – pravo na bolovanje, godišnji odmor, otpremninu itd.

Prema rečima člana radne grupe koja je sačinila ovu radnu verziju i predstavnika “UGS Nezavisnost” Zorana Ristića, prema ovom zakonu zabranjeno je sklapati ugovor o povremenim i privremenim poslovima, što je do sada bio slučaj kada je reč o zapošljavanju preko agencije.

Takođe, iznajmljeni radnici bi prema ovoj verziji imali istu zaradu, radno vreme i druga prava kao i radnici koji su zaposleni u toj kompaniji, na primer, radnik u pogonu koji radi u fabrici preko agencije za zapošljavanje će imati ista prava kao radnik u pogonu sa istim kvalifikacijama koji je zaposlen u fabrici.

Radnici koji rade preko agencija mogu da se organizuju i budu članovi sindikata, međutim, nejasno je da li imaju pravo na štrajk u firmi u kojoj rade s obzirom da oni nisu zaposleni u toj firmi, već u agenciji za zapošljavanje.

U slučaju prestanka potrebe za radom iznajmljenog radnika radnik ima pravo na zaradu do isteka ugovora, iznajmljuje se drugoj firmi ili "ostvaruje prava po osnovu viška zaposlenih u skladu sa zakonom". To znači da iznajmljeni radnik može biti proglašen "viškom" i biti otpušten ukoliko predstavnici preduzeća kome je iznajmljen navedu da više nemaju potrebu za tim radnikom.

(Kurir.rs/Radnik.rs)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Ekskluzivno! Evo ko će biti novi premijer Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track