Komiko oil ne odustaje od Smedereva
Foto: Tanjug

Radomir Radivojević

Komiko oil ne odustaje od Smedereva

InfoBiz -
Ne možemo da utičemo na odluku gradske uprave da li će pokrenuti tužbu i raskinuti ugovor sa "Komioko oilom" zbog kašnjenja uplate zakupa zamljišta, ali smatramo da to ne bi bila dobra odluka u situaciji kad mnogim firmama preti stečaj i radnici ostaju bez posla, rekao zamenik generalnog direktora Komiko oila

SMEDEREVO - Američko-holandska kompanija "Komiko oil" traži razumevanje gradske vlasti Smedereva za kašnjenje u isplati zakupa zemljišta za izgradnju rafinerije.

Firma uverava da neće odustati od te investicije, izjavio je zamenik generalnog direktora Komiko oila Radomir Radivojević.

"Ne možemo da utičemo na odluku gradske uprave da li će pokrenuti tužbu i raskinuti ugovor sa "Komioko oilom" zbog kašnjenja uplate zakupa zamljišta, ali smatramo da to ne bi bila dobra odluka u situaciji kad mnogim firmama preti stečaj i radnici ostaju bez posla", rekao je Radivojević.

On je dodao da je "jedino bitno da Smederevo i Srbija nisu izgubili investiciju, iako mnogi investitori odustaju, a investicije se zamrzavaju", jer "Komiko oil", kako je rekao, čini sve da realizuje investiciju u Smederevu.

Grad Smederevo je 25. aprila potpisao ugovor sa "Komiko oilom" o davanju u zakup na 99 godina 113 hektara zemljišta za izgradnji rafinerije. To je predložila Skupština Smederava koja je o zahtevu te kompanije odlučivala nekoliko puta za tri i po godine.

"Komiko oil" je imao obavezu da do 26. juna za zakup uplati 652 miliona dinara, ali je pre nekoliko dana gradsku upravu obavestio da će uplata kasniti, zbog čega će platiti zateznu kamatu.

Kompanija, kako je rekao Radivojević, "ne traži nikakve olakšice i gledanje kroz prste".

Radivojević je istakao da će, pored zakupa, grad imati prihode i po osnovu uređanje zemljišta gde je planirana izgradnja rafinerije.

Najavio je da će se predstavnici "Komiko oila" i gradske vlasti uskoro sastati da bi razmotrili "probijanje roka" u plaćanju.

"Posle tog sastanka, menadžment "Komiko oila" će odlučiti o daljim planovima realizacije investicije u Srbiji i o tome obavestiti javnost", najavio je Radivojević.

Potvrdio je da je u završnoj fazi projekat izgradnje rafinerije u Smederevu, koji će biti dostavljen nadležnim državnim komisijama.

"Podizvođači građevinskih radova biće domaće građevinske firme koje sada nemaju posla na domaćem ili inostranom tržištu, a radovi bi trebalo da počnu na jesen. Ako Grad Smederevo ne raskine ugovor o zakupu zemljišta, rafinerija će početi da radi polovinom 2015. godine", rekao je Radivojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track