Komiko oil kasni sa uplatom zakupa zemljišta

Izgradnja rafinerije

Komiko oil kasni sa uplatom zakupa zemljišta

InfoBiz -
Odbornici Skupštine Smedereva su u martu ove godine dali saglasnost za izdavanje zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije Komiko oila, posle tri i po godine nadglasavanja

SMEDEREVO - Američko-holandska kompanija Komiko oil (Comiko oil) danas je najavila da će nekoliko dana kasniti sa uplatom 652 miliona dinara za zakup 113 hektara za izgradnju rafinerije u Smederevu. Prema ugovoru o zakupu uplata treba da bude do 26. juna, a danas je stigla elektronska poruka da će kompanija kasniti s ispunjavanjem te obaveze.

Čelnici vladajuće većine u gradskoj vlasti - gradonačelnik Predrag Umičević, predsednik skupštine Branče Stojanović (SPS) i zamenica gradonačelnika Jasna Avramović (grupa građana Pokret za Smederevo), po prijemu poruke razmatrali su novonastalu situaciju.

U slučaju produženja roka za uplatu zakupa potrebno je sačiniti ankes ugovora, za šta treba saglasnost Skupštine Smedereva.

Odbornici Skupštine Smedereva su u martu ove godine dali saglasnost za izdavanje zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije Komiko oila, posle tri i po godine nadglasavanja.

Gradonačelnik Predrag Umičević veruje da će investitor u obećanom roku uplatiti zakup zemljišta, dok ostali funkcioneri lokalne samouprave ističu da nemaju zvanične informacije iz Komiko oila.

"Sve razgovore vodi gradonačelnik. Posle 29. juna preuzeću odgovornost i voditi pregovore s 'Komikom' da se realizuje zakup ili raskine ugovor", rekla je zamenica gradonačelnika Jasna Avramović.

Umičević je danas rekao da je CMS, advokatska kancelarija iz Londona koja predstavlja kompaniju Komiko oil, stavio nekoliko primedbi na ugovor koji je prihvatila gradska skupština posle tri i po godine većanja.

Gradska uprava je ugovorom o zakupu zemljišta navela i broj zaposlenih na izgradnji refinerije, a potom i broj uposlenih u kompaniji u Smederevu, što je, kako je istakao Umčević "bio politički cilj" gradske vlasti, ali CMS nije dao saglasnost.

On je dodao da zbog toga finansijeri, odnosno banke, ne mogu da prebace novac za zakup zemljišta gradskoj upravi Smederevo.

Gradska uprava je tražila da zakupac prvo plati zakup pa posle uknjiži 113 hektara na korišćenje 99 godina, a zakupac je hteo obrnut postupak.

"Potrebno je neko vreme da bi kompanija našla zajednički jezik sa bankarima. Sve je to moguće da se završi do optimalnog roka 26. juna, ali ako bankari ne odobre sredstva, moguće je kašnjenje od nekoliko dana, uz spremnost da zakupac plati i određenu kamatu" izjavio je gradonačelnik.

On je naglasio da "lokalna samouprava ne bi smela da dozvoli da ode ovako veliki investitor, pogotovu posle odlaska Ju es stila i Grampeta".

U budžet grada trebalo bi da bude uplaćeno i oko 4,5 miliona evra za uređenje građevinskog zemljišta gde biti izgrađena rafinerija.

Formiranje nove gradske vlasti očekuje se na sednici skupštine 29. juna kada će, kako je najavljeno, odnos stranaka u vladajućoj koaliciji biti drugačiji, pa kašnjenje uplate Komiko oila može dovesti do raskida ugovora s tom kompanijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track