Privredna komora Srbije sprovela je prvo nacionalno nadmetanje kobasičara, na kome su ustanovljeni standardi koje najbolji brend mora da ispuni

Epitet „najbolja srpska kobasica“ ubuduće će nositi samo barene kobasice koje sadrže 70 odsto prvoklasnog svinjskog mesa od buta ili vrata.

Upravo tu količinu mesa sadrži barena kobasica koju proizvodi kompanija „Bačka“ i koja je proglašena najboljom na prvom takmičenju u pravljenju kobasica od mesa s domaćih farmi koje je organizovala Privredna komora Srbije.

Odluka žirija

Odlukom žirija sastavljenog od 21 uglednog stručnjaka, brend najbolja srpska kobasica, osim kompaniji „Bačka“, dodeljen je i kobasicama zemljoradničke zadruge „Trlić“ i industrije mesa „Gombit“.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić objasnio je da je znak „najbolja srpska kobasica“ rezultat poštovanja standarda u domaćoj proizvodnji.
- Njihova osnovna odlika je kvalitet prema zahtevima potrošača i adekvatna cena u odnosu na kvalitet. Srpska industrija mesa zaslužuje poverenje potrošača jer ima znanje i potencijal za unapređivanje svog poslovanja - rekao je Miletić.

Stvaranje brenda

On je dodao da je stvaranje brenda najteži i najkreativniji zadatak svake industrije, jer mu je cilj podizanje svesti potrošača o kvalitetu proizvoda.

Pored nagrađenih proizvođača, na takmičenju su učestvovale industrije mesa „Topola“, „Neoplanta“, „Karneks“, „Juhor“, „Zlatiborac“, zemljoradnička zadruga „Budućnost“, samostalna ugostiteljsko-trgovinska radnja „Dukat“ iz Pirota, kao i poljoprivredna gazdinstva Save Graorca iz Kovilja i Nenada Vojinovića iz Kuzmina.

Činjenice
RECEPT ZA NAJBOLJU KOBAJU

- 65-70% svinjskog mesa od vrata ili buta
- 20-25% čvrstog masnog tkiva
- 10 odsto mesnog testa
- so, beli luk, paprika i biber
- omotač od svinjskog tankog creva
- dužina 10-12 cm