BEOGRAD NA VODI: Od 2019. pogled na grad sa 40. sprata
Foto: Marina Lopičić

Kamen temeljac za gradnju glavne kule

BEOGRAD NA VODI: Od 2019. pogled na grad sa 40. sprata

InfoBiz -

Najviša zgrada u prestonici imaće čak 160 metara i trebalo bi da bude završena 2019. godine

BEOGRAD - Izgradnja kule Beograd, najviše zgrade i hotela u okviru projekta „Beograd na vodi“, počela je juče polaganjem kamena temeljca na Savskoj promenadi.Kamen temeljac za kulu, koja će biti visoka oko 160 metara i imati više od 40 spratova i 50.000 kvadrata, postavili su premijer Srbije Aleksandar Vučić i Muhamed el Abar, direktor kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata „Igl hils“, koja je i investitor „Beograda na vodi“. Završetak se očekuje 2019. godine.Napredak- Ovo pokazuje da Srbija ide pravim putem ka budućnosti, kao i da napredak, progres i prosperitet neće biti zaustavljeni. Pokazuje da deo naše zemlje koji je bio znak zaostalosti i nemara privlači turiste, da zarađujemo novac i zapošljavamo ljude. Od onih koji su govorili da je ovo samo pusti san, danas smo stigli do sna, za koji je svima jasno da se ostvaruje - rekao je Vučić i dodao da će kula Beograd postati „lendmark“ za celu zemlju i grad, te da će ovaj deo grada postati ponos cele Srbije.Premijer je naveo da će projekat „Beograd na vodi“, osim toga što će otvoriti nova radna mesta i dovesti investitore, stvoriti i drugačiju atmosferu u zemlji.- Građani će videti da umemo da sanjamo i uspemo, da smo deo modernog sveta. Projekat će od Srbije napraviti zemlju uspeha i obasjaće potencijal koji ima Beograd. Kamen temeljac pokazuje da idemo pravim putem ka budućnosti, i da više ništa neće moći da nas zaustavi, ni kiša, ni strah, ni laži - rekao je Vučić i zahvalio radnicima, ali i predsedniku Upravnog odbora „Igl hilsa“ Muhamedu el Abaru, na njihovoj „neiscrpnoj energiji“.Abar je rekao da mu je drago što mu je ukazana čast da učestvuje u projektu kojim se Srbija uvodi u svet, ali i svet u Srbiju.

Dizajneri iz Čikaga

- „Beograd na vodi“ je neverovatan projekat, koji se radi sa velikom transparentnošću i velikom posvećenošću. Ovakvi projekti su retki u celom svetu, čestitam predsedniku Vlade i celoj njegovoj administraciji, jer sve ovo rade s velikom količinom ljubavi i posvećenosti - rekao je Abar.Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je rekao da će građani već za mesec dana moći da vide prve radove iznad zemlje.- Radimo i menjamo Beograd i Srbiju i ovo je sjajna slika novog Beograda i Srbije. Kula će biti završena za tri godine - rekao je Mali.Kula Beograd biće najveća zgrada u ovom delu Evrope, a predviđen je i parking na dva podzemna nivoa, iznad kojih će se na devet spratova prostirati luksuzni hotel „Sent ridžis“. U kuli će se od 12. do 37. sprata nalaziti 222 stana, a na vrhu će biti vidikovac. Iako je bilo najavljeno da će kula biti visoka 220 metara, tim dizajnera iz Čikaga koji je zadužen za nju ocenio je da bi se lepše uklopila u perspektivu grada ukoliko bi bila niža.

Vučić položio i vremensku kapsuluCITATI DE GOLA ZA BUDUĆNOSTAleksandar Vučić položio je i vremensku kapsulu u kamen temeljac kule Beograd, u koju je zapisao citat čuvenog francuskog državnika Šarla de Gola.- Citirao sam De Gola da je važnije uređivati zemlju, nego njom vladati. Potpisao sam njega, a ne sebe. Ponosan sam na Srbiju i Beograd i posebno srećan što sam deo tima ljudi koji menjaju lice naše zemlje.

Cena nepoznataPOŠTO KULA?Prilikom polaganja kamena temeljca javnosti nije saopšteno koliko pojedinačno košta kula Beograd, a ovo pitanje nisu imali ni nadležni u „Belgrejd voterfrontu“. Dosad je, što se tiče vrednosti ukupne investicije „Beograda na vodi“, poznato da će koštati 3,5 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track