BEDA U SRBIJI: Nemamo čak ni za paštetu!
Foto: Shutterstock

Jezivi podaci o siromaštvu građana

BEDA U SRBIJI: Nemamo čak ni za paštetu!

InfoBiz -
Svaka četvrta porodica ne može da priušti sebi mesne proizvode za ručak, a skoro svaka druga nema ni 100 evra za ne daj bože

BEOGRAD - Svaka četvrta porodica u Srbiji ne može da priušti meso za ručak svakog drugog dana, dok čak polovina domaćinstava u kući nema uštekano ni 10.000 dinara za neke nepredviđene troškove, pokazala je najnovija anketa o siromaštvu za 2015. Republičkog zavoda za statistiku (RZS).Takođe, čak 1,7 miliona domaćinstava (68,5 odsto) nema novac za nedelju dana odmora van kuće, što sve zajedno pokazuje da je siromaštvo toliko da većini građana teško da će koristiti turistički vaučeri od 5.000 dinara koje im Ministarstvo trgovine i turizma nudi za odmor u zemlji.

Alarmantna je informacija i da se više od 15 odsto građana zimi smrzava jer nemaju para za normalno grejanje. Zato i ne čudi podatak da ispod granice dostojanstva živi 40,9 odsto građana. Iako je, prema podacima RZS, stopa rizika od siromaštva lane iznosila 25,4 odsto, isto kao i u 2014. godini, prag rizika od siromaštva na mesečnom nivou podignut je, pa je, na primer, za jednočlano domaćinstvo iznosio 14.920 dinara, što je za 1.420 dinara više nego 2014.Statistička služba je sračunala i da su svakog meseca prošle godine domaćinstva išla u minus za po 1.238 dinara, zbog toga što su u kućnom budžetu na raspolaganju imala po 57.814 dinara, a morali su da troše po 59.052 dinara. Najviše para odlazilo je na hranu i bezalkoholno piće (35,6%), pa na stanovanje i energente (16,6%), dok je za kulturu ostajalo svega 5,2 procenta. Sudeći po podatku da su domaćinstva za obuću i odeću izdvajala svega pet odsto kućnog budžeta, izgleda da se građani mahom snabdevaju polovnom robom ili nose stare dronjke, ako već nisu goli i bosi.Podaci RZS govore da je promet robe u trgovini na malo u Srbiji u februaru bio manji za jedan odsto u tekućim cenama nego u januaru, a u stalnim cenama je veći 0,4 odsto. Ipak, u poređenju s februarom prošle godine, promet je u tekućim cenama veći 10,8 odsto, a u stalnim cenama, kad se isključi inflacija, veći je 11,8 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track