ZABLUDE NA POSNIM PROIZVODIMA: U biljnom siru i šlagu mleka koliko hoćeš
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Čitajte deklaracije

ZABLUDE NA POSNIM PROIZVODIMA: U biljnom siru i šlagu mleka koliko hoćeš

InfoBiz -
Vernici tokom uskršnjeg posta, a oni na veganskoj ishrani i inače, u marketima kupuju biljne proizvode računajući da su posni, a većina ih se pravi od enzima iz mleka

BEOGRAD - Pravoslavni vernici koji tokom uskršnjeg posta konzumiraju biljne sireve moraju da znaju da su se omrsili. Naime, većina biljnih proizvoda koje proizvošađi građanima preporučuju kao posne u sebi sadrže enzime iz mleka.Iako ima trgovaca koji će iskreno reći da nemaju posni kačkavalj, posni šlag ili posnu pavlaku, većina njih će bez razmišljanja kupce ubediti da tokom posta mogu slobodno da jedu neki od tih biljnih proizvoda.Kazeinat- Neprofesionalni proizvođači i trgovci deklarisanjem ovih proizvoda kao posnih praktično obmanjuju potrošače, odnosno vernike jer nije moguće dobiti šlag ili kačkavalj bez enzima koji vode poreklo iz mleka. Tako se danas na policama mogu naći posni šlag, posna pavlaka, biljni sirevi, a tek ponegde na deklaraciji možete videti da zapravo oni ne samo da nisu posni već jasno piše da se u proizvodnji ovakvih proizvoda koriste enzimi poreklom iz mleka. Brojni potrošači ovakve proizvode smatraju posnim i koriste ih u pripremi hrane, ali ako pročitaju sastav proizvoda, videće da se u njemu nalazi kazeinat - protein mleka, tako da nikako ne može da se smatra posnom namirnicom - piše portal Agropres.Da posni sir ne postoji, za Kurir potvrđuje i profesor tehnologije mleka Ognjen Maćej, koji ističe da je sir nemoguće napraviti bez mleka.- Nisam video kačkavalj koji ne sadrži ništa iz mleka, ali znam da proizvođači deo mlečne masti iz mleka zamenjuju biljnom mašću. Sir s biljnim mastima je mnogo mekši i proizvođači mu dodaju protein izolovan iz mleka natrijum-kazeinat, koji je dobar stabilizator i emulgator - da veže vodu iz mleka i učvrsti strukturu proizvoda i da se masti ne bi raslojavale. Natrijum-kazeinat je glavni protein iz mleka od koga se pravi sir i ne postoji nigde osim u mleku. Proizvodi koji ga sadrže nisu za post - kaže Maćej.Šta su pravi šlag i sirOn dodaje da bi proizvođači ove biljne proizvode morali da nazovu nekim drugim imenom.- Postoje proizvodi koji se prave od soje, ali to ne bi smelo da se zove sir, već bi proizvođač morao da ga nazove nekim drugim imenom. Šlag se pravi od pavlake iz mleka, a sve što se prodaje kao posni šlag nije pravi šlag - ističe Maćej.

Udruženja za zaštitu potrošačaBOGOSAVLJEVIĆ: MNOGO GRAĐANA NAM SE ŽALILOPetar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, ističe da ako se nešto deklariše kao posno, ono takvo mora i da bude.- Imali smo dosta reakcija potrošača na to da na proizvodu piše da je posno, a u sastavu piše da imaju sastojke životinjskog porekla. To je pogrešno deklarisanje i jeste obmana potrošača. Niko nema prava da se igra verskim osećanjima i ubeđenjima. Isti je slučaj i s halal proizvodima - kaže on i dodaje da sudovi zahtevaju veštačenje ispravnosti i za takve proizvode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track