SKINULI KAJMAK: Banke pune para, iznele iz Srbije 400 miliona evra
Foto: Thinkstock

Od Beograda do Niša sve u rukama bankara

SKINULI KAJMAK: Banke pune para, iznele iz Srbije 400 miliona evra

InfoBiz -
Bankarske kuće zajedno sa stranim firmama najveći su izvoznici keša iz naše zemlje i ove godine „olakšali“ su nas za 1,7 milijardi evra na ime odlivenog profita i vraćanja novca centralama

BEOGRAD - Firme i banke iznele su iz Srbije ove godine 1,7 milijardi evra, što je, prema mišljenju stručnjaka, posledica slepog verovanja države u strana ulaganja i prezaduženosti građana i privrede. Banke u Srbiji potražuju oko 26 milijardi evra, što znači, kažu ekonomisti, da poseduju sve od Beograda do Niša!Ili, kako dodaje finansijski analitičar Dragovan Milićević, da će građani i privreda narednih 10 godina morati da rade da bi otplatili svoja dugovanja bankama. A one su, kako je juče saopštila Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, pune novca, stabilne su i nije im potrebna dokapitalizacija, tako su pokazale dijagnostičke studije NBS. Kako i ne bi, kaže Milićević, kada su firmama, prema bilansima srpskih preduzeća, izvukle 35 milijardi evra na ime negativnih kursnih razlika i kamata.Zbog toga nije iznenađenje da su se od januara do kraja septembra ove godine banke razdužile prema matičnim bankama za oko 390 miliona evra. Milićević kaže da će banke nastaviti to da rade jer nemaju kome u Srbiji da pozajme novac, svakog dana se povećava broj kredita koje građani i privreda ne mogu da vraćaju.- Danas banke samo mogu da daju pare nekome kome ne trebaju jer firme koje dobro posluju jedine ispunjavaju uslove. Najveći broj firmi nije likvidan da može da dobije zajam. Ali banke su i krive za takvo stanje jer su prethodnih godina gurale kredite svima, i šakom i kapom, bez dobrog obezbeđenja - ističe Milićević.

Novac u strane zemlje šalju i kompanije koje posluju u Srbiji. Od januara do septembra firme su iz Srbije iznele 1,3 milijarde evra više nego što su uložile. Po osnovu dividendi u inostranstvo su poslale 781 milion evra i po osnovu reinvestirane dobiti još oko 520 miliona evra. U proseku su od 2011, prema Milićevićevoj računici, godišnje slale van zemlje po milijardu evra.- Poznata je stvar da strane direktne investicije nigde nisu doprinele razvoju zemlje. Priliv je poslednjih godina smešan, po nekoliko stotina miliona evra - dodaje on.

Bilans od 2011.„POBEGLO“ 8,5 MILIJARDI EVRADo 2011. godine banke su u Srbiju unosile više novca nego što su iznosile. Od 2011. do 2014. u inostranstvo su poslale 2,5 milijardi evra. U istom periodu povećao se i odliv novca preko kompanija. One su za pet godina poslale u strane zemlje više od šest milijardi evra.

Jorgovanka TabakovićODLUKA FEDA NAJMANJE POGODILA NAŠ DINARSrpski dinar i poljski zlot najmanje su oslabili u decembru, 0,7 odsto, zbog odluke američkog Feda da koriguje svoju kamatu za 0,25 odsto, dok su ostale valute u istom periodu slabile za oko tri odsto, izjavila je juče guverner NBS Jorgovanka Tabaković. Govoreći o strukturi duga države, ona je rekla da je najznačajnije da se to i posmatra kao struktura i da se upoređuje evro sa evrom, dolar sa dolarom.- Raduje me nastojanje države da se zadužuje u dinarima i smatram da je kredit UAE, koji je vrlo povoljan, dovoljan da pokrije dolarske obaveze i ove godine i naredne - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track