IZ SRBIJE ISISANA 41 MILIJARDA DOLARA: Milioni se iznose preko napumpanih faktura!
Foto: Think

Kako je država oštećena

IZ SRBIJE ISISANA 41 MILIJARDA DOLARA: Milioni se iznose preko napumpanih faktura!

InfoBiz -
Silan novac „ispario“ iz zemlje od 2004. do 2013. fakturisanjem robe po transfernim cenama, koje su niže od realnih, ili dupliranjem cene

BEOGRAD - Spretni privrednici raznim marifetlucima uspeli su da od 2003. do 2013. godine iz zemlje izvuku 41 milijardu dolara, tako što su, na primer, svojim preduzećima u inostranstvu plaćali robu dva miliona evra iako vredi samo milion.

Državnim organima, međutim, nisu bile sumnjive „naduvane“ fakture koje su im poturane.Podatak o 41 milijardi dolara objavila je neprofitna vašingtonska organizacija Globalni finansijski integritet (GFI), u kojoj navode da je reč o novcu od podmićivanja, krijumčarenja razne robe, trgovine drogom, ljudima i oružjem, ali i legalan profit firmi može postati ilegalan ako se prebaci van zemlje suprotno propisima. U GFI kažu da se novac iznosi lažiranjem vrednosti komercijalnih transakcija na fakturi koja se dostavlja carini, i dodaju da je to jedan od modela pranja novca.MuvanjeAli osim muvanja sa uvoznim fakturama domaće firme, takođe, ćerkama-firmama u inostranstvu fakturišu niže transferne cene, što je neka vrsta izvoza.- Velike firme u Srbiji neretko sopstvenoj firmi u inostranstvu fakturišu robu po transfernim cenama koje su niže od realnih, pa tako iz Srbije izlazi manja vrednost nego što bi trebalo. Te firme tako izbegavaju i plaćanje poreza u Srbiji jer na kraju zbog niskih transfernih cena nemaju dobit - navodi sagovornik Kurira iz privrednih krugova.Bojana Jovanović, zamenik urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (Krik), kaže za Kurir da je jedan od načina iznošenja novca kroz proces privatizacije.

Privatizacija

„Pojedini učesnici u privatizaciji nisu imali nameru da investiraju u preduzeća i održe delatnost kojom se bave, već su njihovu imovinu koristili kao zalog za dobijanje kredita. Novac od kredita su potom prebacivali na preduzeća u inostranstvu, u ofšor zone“, navodi ona, ali ističe da to nie novac formalno stečen kriminalom. GFI je u izveštaju naveo kako se to konkretno iznosi novac - preko lažiranja spoljnotrgovinskih faktura, i to uvoznih. Od 41 milijarde čak 40,5 je isparilo na ovakav način.

Nadležni organiISPITAĆEMO PRANJE NOVCAZorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, juče je izjavila da pretpostavlja da nadležni organi treba da se bave i informacijama GFI, a pre svega da provere verodostojnost izvora. U Ministarstvu finansija su za Kurir rekli da će Uprava za sprečavanje pranja novca ispitati sve navode i postupiti u skladu sa ustanovljenim činjenicama. - Radna grupa sastavljena od predstavnika države i organa koji imaju ulogu u sprečavanju pranja novca će u narednom periodu analizirati izveštaj - objašnjavaju u Ministarstvu. U Upravi carina kažu za Kurir da prate promet robe, a ne realizaciju usluga i tokove novca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track