Ekonomisti: U Telekom dovesti stranu upravu
Foto: Marina Lopičić

Preživljavanje i perspektiva državne kompanije

Ekonomisti: U Telekom dovesti stranu upravu

InfoBiz -
Stručnjaci ukazuju da telekomunikacionom gigantu urgentno trebaju depolitizacija, potpuna profesionalizacija i restrukturiranje

BEOGRAD - Odluka Vlade da ne proda „Telekom Srbija“ je dobra, slažu se ekonomisti i dodaju da bi sada domaćeg operatera trebalo „utegnuti“, a da bi država trebalo da se prema toj kompaniji odnosi isto kako bi to činio i privatni vlasnik.- Upravljanje se mora prepustiti profesionalnom menadžmentu, a siguran sam da ima ljudi u Srbiji koji bi to mogli da rade. Međutim, u ovom trenutku se glasno zalažem za inostrani menadžment, jer oni mogu da naprave kompletan ugovor, predvide detalje i zaštite se od mogućeg uticaja partija - rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić i dodao da je „Telekom“ prethodnih godina bio najveća žrtva partijskog izvlačenja para.Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija izjavio je da je odluka da se „Telekom“ ne proda dobra i da je javna uprava tom odlukom pokazala ozbiljnost i zaštitila interese građana. Kako je kazao, dalji proces za to preduzeće mora biti dobar i profesionalno osmišljen i sproveden.Bušatlija smatra da su „Telekomu“ potrebna depolitizacija upravljanja, potpuna profesionalizacija i restrukturiranje. On je naveo i da se ne protivi privatizaciji, ali da „svež kapital uđe u ‚Telekom‘, a ne u državnu kasu“, odnosno da to bude dokapitalizacija.Ekonomista Saša Đogović kaže da to što nije prodat Telekom „nije nikakva tragedija“. Prema njegovim rečima, treba videti kako će se reorganizovati to preduzeće, kako rešiti višak zaposlenih i kako da se, eventualno, nađe manjinski partner koji bi upravljao preduzećem.

Aleksandar VulinZA OPSTANAK NEOPHODNI OTKAZI„Telekom Srbije“ će sada, nakon što je Vlada donela odluku da on ostane u vlasništvu države, morati da bude restrukturiran, što znači da će morati da smanji broj zaposlenih i promeni pristup poslovanju, izjavio je juče ministar za rad Aleksandar Vulin. To, kako kaže, mora da se uradi „jer je to jedini način da to preduzeće opstane“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track