Na crno najviše neimara i zubara
Foto: Thinkstock

Rezultati državne borbe protiv sive ekonomije

Na crno najviše neimara i zubara

InfoBiz -
Od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru otkrivene 383 neregistrovane firme, koje su mahom poslovale u sektoru ugostiteljstva, građevinarstva, poljoprivrede, ali i zdravstva

BEOGRAD - Sve državne inspekcijske službe otkrile su ukupno 689 neregistrovanih firmi u Srbiji od početka godine i utvrdile da se najviše „na crno“ posluje u ugostiteljstvu, građevinarstvu i poljoprivredi, ali i u zdravstvu, budući da su otkrivene i dve ilegalne stomatološke ordinacije, saznaje Kurir.Naime, podaci Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje vodi Kori Udovički, a do kojih je naš list došao, pokazuju da su od 31. jula, odnosno od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru u delu kontrole nelegalnog poslovanja, za nepuna tri meseca otkrivene 383 neregistrovane firme. Dodatnih 306 ilegalnih privrednih subjekata je u prvoj polovini godine „upecala“ Poreska uprava.Pored poreznika, privredne prestupnike pronašli su inspektori ministarstava trgovine, rada, poljoprivrede i zdravstva, dok u MUP i državnoj upravi nisu naišli na fantomske firme. Analiza izveštaja inspekcija pokazuje da su poslovanju u sivoj zoni najpodložnije sezonske delatnosti, poput ugostiteljstva, građevinarstva i poljoprivrede, u kojima se ne prijavljuju zaposleni, dok je u domenu trgovine zabeležen šverc mesa i mesnih prerađevina, jaja, ribe i nafte. Inspektori su protiv prestupnika preduzeli odgovarajuće prekršajne mere, uključujući i zabranu rada.Podaci Ministarstva državne uprave pokazuju da je za šest meseci ove godine broj otkrivenih neregistrovanih privrednih subjekata povećan za 99 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj radnika s kojima su poslodavci odmah nakon inspekcijske kontrole zasnovali radni odnos povećan za 40,5 odsto. Navodi se da poslodavci sve češće organizuju nelegalnu proizvodnju u podrumima, garažama i privatnim kućama, i to šivenje, izradu obuće i stolarske radionice. Inspektori rada zaticali su i neregistrovane štamparije, kladionice i frizerske salone.Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je dobro da je država počela efikasnije da kontroliše sivu zonu, zbog onih koji rade legalno.- Domaće tržište i obrt robe su se znatno smanjili i teško je biti konkurentan onima u sivoj zoni koji ništa ne plaćaju državi. Najveći izvor šverca je nelegalni uvoz robe i zato je najvažnija koordinacija svih nadležnih službi - kaže Rajić.

Poljoprivredni inspektoriUMESTO KAFE UVALJUJU SUROGATEOd 126 kontrolisanih subjekata koji proizvode i u promet stavljaju proizvode od kafe pet je koristilo surogate u proizvodima od kafe, pokazali su rezultati kontrola poljoprivredne inspekcije. Neodgovorni proizvođači su time potrošače dovodili u zabludu, jer su umesto pržene mlevene kafe kupovali prženu mlevenu kafu sa surogatom, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Prisustvo surogata u kafi utvrđeno je kod proizvođača - SZTGUR „Biseri“ i „Sandra prestiž plus“ iz Aranđelovca, „Marko kafa“ iz Kragujevca, ZTR i agencija „Fontana frut“, ADDS iz Pančeva i „Centra M“ iz Kikinde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track