Kalearo će u Nišu praviti navigaciju za ferari

Nove investicije

Kalearo će u Nišu praviti navigaciju za ferari

InfoBiz -
Navigacioni uređaj koji će se proizvoditi u Nišu biće ugrađivan u automobile najmoćnijih kompanija - Ferarija, Maseratija, Bentlija, Renoa...
1 / 3 Foto: Beta

BEOGRAD - Vlasnik italijanske "Kalearo grupe" Masimo Kalearo izjavio je u Beogradu, na sastanku sa kandidatom za predsednika Srbije i liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem, da namerava da investira u Niš, gde planira da proizvodi automobilske navigacione uređaje brenda Telefunken.

Tadić je, u izjavi novinarima posle sastanka, rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je sa Kalearom imao priliku da razgovara o veoma značajnom projektu, investiciji u navigacioni i telekomunikacioni uređaj u automobilskoj industriji sa dobro poznatim brendom Telefunken, kojim danas upravlja "Kalearo grupa".

"To je jedna od najboljih proizvodnji navigacione opreme za automobilsku opremu u svetu, koja se ugrađuje u sve najpoznatije svetske modele automobila. Ovo je još jedna komponenta koja će se verovatno ugrađivati i u 'Fijat 500 lardž' u Srbiji", kazao je Tadić.

"S druge strane, veoma sam zadovoljan što je to investicija za koju Kalearo odlučuje da ide u Niš, naš telekomunikacioni i softverski centar i obezbeđuje angažovanje našeg inženjerskog potencijala u tom nekada elektroničkom i telekomunikacionom centru Srbije, istakao je on.

Pored radne snage, ljudi koji će raditi mehanički deo poslova, prema Tadiću, očigledno je da će kroz ovaj projekat biti zaposleni i mnogi inženjeri. To je, prema njegovim rečima, veoma važno ne samo u proizvodnji u domenu automobilskog klastera, već i u elektroničarskoj industriji, u telekomunikacionoj i softverskoj industriji.

Tadić je ukazao da će navigacioni uređaj koji će se proizvoditi u Nišu biti ugrađivan u automobile najmoćnijih kompanija - Ferarija, Maseratija, Bentlija, Renoa i drugih."Zadovoljan sam što automobilski klaster, a na ovaj način i telekomunikaciona industrija, dobijaju novog bitnog igrača na našem tržištu i što Srbija otvara mogućnost zapošljavanja naših radnika, inženjera. To je jedan novi doprinos razvoju grada Niša", ocenio je on.

Kalearo se zahvalio Tadiću i Vladi Srbije na uspehu koje su postigli na putu približavanja EU, posebno dobijanju statusa kandidata. Prema njegovim rečima, mnoge italijanske firme su već prisutne u Srbiji, a uveren je da će ih biti još. On je rekao da su pozitivna iskustva mnogih firmi doprinela da se "Kalearo grupa" odluči na investiciju u Srbiju, kao i iskustva zajedničkih prijatelja, poput uticajnih ličnosti kao što su Montecemolo, Beneton, Markione.

Kalearo je kazao da želi da iskoristi veliki potencijal inženjera u Srbiji, koji su oduvek bili poznati po svojim inovacijama, a koji su neiskorišćen kapacitet. On je najavio da namerava da uspostavi saradnju između istraživačkih instituta u Italiji i istraživačkog centra u Nišu. Radnu snagu, kako je istakao, ne namerava samo da koristi u smislu manuelnog rada, već intelektualnog.

"Kalearo grupa" je odnedavno postala vlasnik brenda Telefunken, podsetio je on, rekavši da mu je želja da taj brend razvija u Evropi, a naročito bi se okrenuo prema tržištu Rusije, gde velike automobilske kompanije pokreću svoju proizvodnje.

Srbija i Niš bi mogli biti jedan most, i proizvodi iz Srbije bi mogli pokrivati sve proizvođače automobilske industrije u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, kazao je Kalearo. "Kalearo grupa" je visoko-tehnološka kompanija koja se bavi telekomunikacionom elektronikom i elektronikom za auto-industriju.Njihovi uređaji se ugrađuju u prestižne automobilske marke poput bentlija, maseratija, ferarija, lanče, pežoa, jamahe, alfa romea, renoa i sitroena. "Kalearo grupa" je vlasnik brendova Kalearo, Telefunken, Kvantum, Diesis, i posluje u četiri fabrike u Italiji, Slovačkoj i Tunisu. Ovaj koncern ima veliki proizvodni program i integrator je velikog broja dobavljača.Sastanak sa gradonačelnikom Simonovićem Inače, Kalearo je rekao i da naveo je na konferenciji za novinare da će ta kompanija tokom maja napraviti plan i program razvoja aktivnosti u Nišu, kao i da će se krajem maja ponovo sastati sa gradonačelnikom Simonovićem, kada će mu predstaviti precizniji plan daljih aktivnostti.On je istakao da danas nije potpisan nikakav dokument zbog toga što je ranija ideja o proizvodnji u Nišu nadograđena podizanjem nivoa saradnje i na istraživačke razvojne delatnosti.Kalearo je naglasio da od grada Niša i države Srbije očekuje pomoć u bržem rešavanju birokratskih problema i napomenuo da se još ne zna koliko će biti tačna vrednost investicija, jer se još analiziraju potencijali saradnje.

On je kazao da "Kalearo grupa" ima proizvodnju u nekoliko zemalja i da će u Srbiju preneti iskustva iz Slovačke, gde u blizini Bratislave ima jedan od najasavremenijih centara za tehnološka istraživanja.Kalearo je naveo da je Srbija poznata po velikom broju stručnjaka u sektoru telekomunikacija i da je cilj te grupe da se u Srbiji fokusira na saradnju baziranu na visokokvalifikovanoj radnoj snazi.On je izrazio očekivanuje da će saradnja sa gradom Nišom biti na duže staze i da će ta grupa učiniti sve da Nišu i Srbiji približi fondove EU, odnosno sredstva predviđena za razvoj tehnologije.

Prema njegovim rečima, gradonačelnik Niša obavestio ga je da će uskoro biti otvorena avionska linija Venecija -Niš, što će olakašati saradnju sa Srbijom. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović istakao je da dolazak "Kalearo grupe" predstavlja novi početak razvoja elektronske industrije u Nišu, koji je nekad bio najveći centar u toj privrednoj grani u bivšoj Jugoslaviji.

Simonović je napomenuo i da su prilikom prethodne posete predstavnici "Kalearo grupe" već izabrali zgradu bivše EI komponente i ona će biti data u zakup "Kalearo grupi", a pošto se sada projekat širi i na istraživačko ravojni centar biće opredeljen i dodatni prostor. Pre konferencije za novinare vlasnik "Kalearo grupe" razgovarao je sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem koji je poželo dobrodošlicu toj kompaniji u Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track