NOVI HARAČ: Država uzima 15 odsto od zarade na prodaji stana!
Foto: Shutter

NEKRETNINE: Porez na kapitalnu dobit

NOVI HARAČ: Država uzima 15 odsto od zarade na prodaji stana!

InfoBiz -
Građani koji prodaju veće stanove i kuće da bi kupovinom manjih došli do nešto novca često ne znaju da se na razliku u ceni plaća namet

BEOGRAD - Građani koji zbog krize sve češće prodaju veće stanove i kuće da bi kupovinom manje nekretnine došli do nešto novca previđaju činjenicu da će na razliku između prodajne i kupovne cene morati da plate porez na kapitalnu dobit u iznosu od 15 odsto.Porez na kapitalni dobitak plaća se u slučajevima kada se proda postojeća imovina, a kupi nova za manje para. Na razliku u ceni naplaćuje se porez, čak i kada je novi stan taj u kom će se živeti. Ipak, u takvim slučajevima se on umanjuje za određen procenat. Umanjenje u ovom slučaju važi samo kada se novi krov nad glavom kupi u roku od 90 dana od prodaje prethodnog. Ove državne globe oslobođeni su građani koji prodaju stanove, kuće i lokale koji su u njihovom vlasništvu duže od 10 godina.Trgovci nekretninama koji kupuju zapušten stan da bi ga renovirali i prodali za više para plaćaju porez na kapitalni dobitak na razliku između vrednosti stana u trenutku kupovine i njegove vrednosti prilikom prodaje, a koju određuje Poreska uprava. Da bi dokazali da im je dobit manja za uloženi novac, moraju u fakturama imati pokriće troškova adaptacije.- Svako ko prodaje stan koji je imao u vlasništvu kraće od 10 godina, prema Zakonu o porezu na dohodak građana, plaća porez na kapitalni dobitak kojim se oporezuje razlika između prodajne i nabavne cene nekretnine. Ako je stan imao u vlasništvu devet i po godina, moraće da plati porez na kapitalnu dobit prilikom prodaje. Od pre dve godine poreska stopa na kapitalnu dobit je povećana sa 10 na 15 odsto - kaže Nenad Ðorđević, predsednik UO Klastera nekretnina Srbije.On napominje da se građanima koji prodaju nepokretnost koju su sami izgradili, a ne mogu da dokažu troškove ulaganja, porez na kapitalni dobitak utvrđuje na osnovu visine poreza na imovinu u godini kada je nekretnina prvi put oporezovana.- Poreska uprava procenjuje i priznaje stopu amortizacije nekretnine, odnosno koliko je ona izgubila na vrednosti, kao i koliko je vlasnik ulaganjima povećao njenu vrednost. Kad se sve to obračuna, na razliku se plaća porez na kapitalni dobitak - objašnjava Ðorđević.

Poreska logikaKO IMA VIŠE STANOVA, NEMA POPUSTOd lokalne poreske uprave najviše zavisi da li će i koliki porez na kapitalni dobitak morati da plati vlasnik prodatog stana.- Poreska uprava može da ne prizna prodavcu da je novac od prodaje stana uložio u rešavanje stambenog pitanja. Čak i ako se prijavi da živi na adresi novog stana, uprava može to da mu ne prizna ukoliko poseduje još neku nepokretnost u istom gradu - objašnjava Nenad Ðorđević. Način da se nekretnina stekne poklonom ili nasleđem nije retkost, pa je važno naglasiti da se i kod njihove prodaje mora voditi računa o plaćanju poreza na kapitalnu dobit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja