BAHAĆENJE: Pare od struje trošili na Guču i čobane
Foto: Zorana Jevtić, Fonet, Beta

U Elektrodistribuciji ne biraju koga dotiraju

BAHAĆENJE: Pare od struje trošili na Guču i čobane

InfoBiz -
Minus dok je EDB nizao gubitke, njeni direktori su na donacije i sponzorstva proćerdali 15 miliona dinara u poslednje četiri godine

BEOGRAD - Direktori „Elektrodistribucije Beograd“ novcem građana Srbije plaćali su posetu slovenačkih policajaca, putovanja u Pariz, na Sabor u Guči, Čobanske dane i skupove posvećene monahinjama, a u isto vreme su beležili gubitke u milijardama dinara.Istraživanja BIRN o donacijama i spozorstvima državnih preduzeća pokazalo je da je EDB u poslednje četiri godine u razne svrhe donirao skoro 15 miliona dinara. O trošenju novca odlučivali su Stevan Milićević, direktor od 2005. do 2011, a onda Zoran Rajović, koji je u međuvremenu avanzovao u izvršnog direktora EPS za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom.Rajović je u 2013. na donacije i sponzorstva potrošio 1,6 miliona dinara, a sledeće godine tri miliona više, odnosno 4,6 miliona. Tu 2014. EDB je završio sa gubitkom od čak 3,5 milijardi dinara! Tako je izvršni direktor EPS, koji bi trebalo da od ove kompanije napravi efikasniji i jeftiniji sistem, donirao organizatoru Sabora u Guči 300.000 dinara, a sa 250.000 je pomogao proslavu godišnjice beogradskog KUD „Gradimir“. Bio je široke ruke i u sportu, ali je najzanimljivije da je smatrao opravdanim da se 200.000 dinara svih građana iskoristi za Vidovdanski sabor u organizaciji Udruženja Topličana u Beogradu.Rajović je rođen u Prištini, pa je možda bio bolećiv prema Toplici, koja se graniči sa Kosmetom, po čemu je sličan sa prethodnikom Stevanom Milićevićem, koji vuče korene iz Kosjerića. On je u ovom gradiću pomagao Čobanske dane, izgradnju crkve i puta Brezik-Mandića potok, ali i posetu policajaca iz Slovenije. Direktor EDB je donirao i novac za skup o lingvistici, sindikatu za radničke sportske igre, čak 545.000 dinara i pomogao je učešće Poljoprivrednog fakulteta na sajmu u Parizu sa pola miliona.

EPSDOBIJE KO TRAŽIU EPS odgovaraju da su donacije EDB odobrene u skladu sa odlukom o načinu korišćenja sredstava za sponzorstva i donacije i dodaju da novac dobijaju oni koji ga zatraže i ispunjavaju kriterijume.- Zoran Rajović je odobrio donaciju KUD „Gradimir“ od 50.000, a ne 250.000 dinara, dok je u njegovom odsustvu donacije za Guču i RK Voždovac dao njegov zamenik Miomir Košutić - dodaju u EPS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track