Ministri podržali manji PDV na štampu
Foto: Dragana Udovičić

Članovi Vlade Srbije zauzeće se za spas medija

Ministri podržali manji PDV na štampu

InfoBiz -
Sertić: Podržavam sve što olakšava položaj medija i podstiče napredak kulture. Vujović: Niži porez na štampu ne predstavlja nešto što bi brinulo ministra finansija

BEOGRAD - Ministri finansija, privrede i trgovine, Dušan Vujović, Željko Sertić i Rasim Ljajić, podržali su inicijativu skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje da se smanji porez na dodatu vrednost na dnevne, monografske i serijske publikacije sa 10 na pet odsto, kao i na oglašavanje u štampi sa 20 na deset odsto.Smanjenje poreza trebalo bi da sačuva nekoliko hiljada radnih mesta u ovoj industriji, ili ukupno oko 60.000 poslova računajući prateće delatnosti - dobavljače, maloprodaju, štamparije i agencije.Loše štampi, loše i državiAko bi ovaj broj radnika ostao bez posla, država bi mogla da ostane bez mesečnih prihoda na ime poreza i doprinosa od oko milijardu dinara, ali i da bude prinuđena da za oko 40.000 otpuštenih radnika obezbedi novčanu naknadu preko biroa od oko 1,4 milijarde dinara.

- Izrazito podržavam svaku inicijativu koja olakšava položaj medija i podstiče napredak kulture i umetnosti ukoliko budžet Srbije smanjenje prihoda po tom osnovu može da izdrži.

Ta analiza o budžetskim prihodima i mogućim umanjenjima u domenu je Ministarstva finansija - istakao je ministar Sertić za Kurir.

Traže obrazloženjeŠef srpskih finansija Dušan Vujović odgovara da fiskalni efekat smanjenja PDV na novine, pozorišne i bioskopske karte neće biti suviše veliki, ali da će od šireg ekonomskog obrazloženja tog predloga zavisiti da li će ga on podržati. On je rekao da nije video konkretne cifre i da ne zna koji bi bio fiskalni efekat.- Mislim da nije toliko veliki da bi predstavljao nešto što bi brinulo ministra finansija. Mislim da je mnogo važnije da se u obrazloženju tog predloga zakona prikaže šta se time postiže, odnosno mislim da je mnogo važnije šta se dešava u svetu, gde se štampani mediji ubrzano smanjuju u ukupnom informativnom prostoru - naveo je ministar u izjavi novinaru Kurira. Vujović je istakao da se postavlja pitanje kako će se naša informativna delatnost prilagoditi na duži rok.Ministar Ljajić dodaje da Srbiji predstoji ozbiljna reforma poreskog sistema i da pitanje smanjenja PDV za štampane medije i publikacije svakako treba da se nađe na stolu.- Usvajanje ovih rešenja značilo bi veću ekonomsku samostalnost za medije, podršku i pomoć zaposlenima, kao i izdavačima, a na kraju i olakšice, koje će u krajnjoj liniji korist imati i sami čitaoci - naglasio je Ljajić.

Ekonomski nužno Vladimir Krulj RAZUMLJIVA INICIJATIVAVladimir Krulj, savetnik ministra za evrointegracije, kaže da je inicijativa o smanjenju PDV potpuno razumljiva s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se pisani mediji nalaze - pad tiraža od 40 odsto, znatno smanjenje marketinških budžeta, što se odrazilo i na sveobuhvatni položaj novinarske profesije u Srbiji. I Hrvatska je na sličan način pomogla pisanim medijima, smanjivanjem PDV na pet odsto za štampane medije, kako bi lakše prebrodili ekonomsku krizu.- Sigurno je da ovu inicijativu treba ozbiljno razmotriti i odluku doneti u skladu s mogućnostima budžeta i obavezama koje imamo na osnovu aranžmana sa MMF. S obzirom na činjenicu da je ova inicijativa potekla od resornog skupštinskog odbora, mislim da će je i resorna ministarstva ozbiljno razmotriti - naveo je Krulj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track