Vujović: Smanjenje PDV na štampu neće biti problem!
Foto: Beta Emil Vas

Ministar finansija Vlade Srbije

Vujović: Smanjenje PDV na štampu neće biti problem!

InfoBiz -
Povod za ovakvu odluku jeste teško stanje u medijima, kao i dobra iskustva koje su slične mere već donele u regionu i svetu. Odluku su podržale kako stranke na vlasti, tako i opozicija, čime je, kako kažu, pokazana namera da se mediji u Srbiji podrže u daljem osnaživanju i nezavisnom radu

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović smatra da fiskalni efekat smanjenja PDV na novine, pozorišne i bioskopske karte neće biti suviše veliki, ali da će od šireg ekonomskog obrazloženja tog predloga zavisiti da li će ga podržati.

"Nisam video konkretne cifre. Ne znam koji bi bio fiskalni efekat toga. Mislim da nije fiskalni efekat toliko veliki da bi predstavljao nešto što bi brinulo ministra finansija. Mislim da je tu mnogo važnije da se pokaže u obrazloženju tog predloga zakona šta se time postiže, odnosno mislim da je mnogo važnije šta se dešava u svetu, gde se štampani mediji rapidno smanjuju u ukupnom informativnom prostoru. Prema tome, pitanje se postavlja na duži rok - kako će se naša informativna delatnost prilagoditi. Ja bih voleo da fiskalna politika bude sastavni deo prilagođavanja svake industrije, uključujući i informativnu", kaže Vujović.

Podsetimo, skupštinski odbor za kulturu i informisanje usvojio je velikom većinom glasova inicijativu narodnog poslanika Saše Mirkovića da PDV za dnevne, monografske i serijske publikacije bude smanjen sa 10 na pet odsto i da se poreska stopa od 20 odsto prepolovi i za usluge oglašavanja u publikacijama.

Povod za ovakvu odluku jeste teško stanje u medijima, kao i dobra iskustva koje su slične mere već donele u regionu i svetu. Odluku su podržale kako stranke na vlasti, tako i opozicija, čime je, kako kažu, pokazana namera da se mediji u Srbiji podrže u daljem osnaživanju i nezavisnom radu.

(E.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track