GRAČANICA: Skup srpskih i kosovskih firmi vrednih 6 milijardi evra
Foto: Tanjug Pt

Prvi susret

GRAČANICA: Skup srpskih i kosovskih firmi vrednih 6 milijardi evra

InfoBiz -
Skupu su prisustvovali Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe, Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa "Matijević", Miroljub Aleksić, vlasnik Alko grupe i drugi privrednici iz Srbije. Sa albanske strane tu je bila i Ekskluziv grupa Gazmenda Abrašija

GRAČANICA - Više od 70 srpskih i kosmetskih firmi, vrednih više od šest milijardi evra i sa prometom od deset milijardi evra, danas se prvi put sastalo da razgovara o saradnji.

Sastanak su organizovale Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosmeta, a na skupu je potpisan i memorandum o razmeni predstavnika dve komore. Skupu su prisustvovali Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe, Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa "Matijević", Miroljub Aleksić, vlasnik Alko grupe i drugi privrednici iz Srbije. Sa albanske strane tu je bila i Ekskluziv grupa Gazmenda Abrašija.

Miodrag Kostić rekao je da privrede nikada nisu prestajala da sarađuju, ali to se ne vidi toliko.- Ali, privrednici ne mogu da reše probleme koje ih usporavaju, kao što je na primer, čekanje kamiona na granici. To moraju da urade političari - istakao je on.Vlada Srbije, prema rečima Željka Sertića, ministra privrede, podržava ovakvu saradnju jer je to budućnost regiona.- Ako ne možemo sarađivati u regionu kako ćemo u Evropi i šire. Tehničke probleme privrednika rešavamo već dve godine, ali ovo je novi impuls. Mislim da ove firme imaju o čemu da razgovaraju i da mogu da otvore nova radna mesta - naveo je ministar.

Gazmend Abraši, vlasnik Ekskluziv grupe, istakao je da privredni sa obe strane mogu da poprave i političke odnose- Nije problem da imamo loše odnose sa Argentinom, ali moramo da imamo dobre odnose sa susednim zemljama - naveo je on.Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, rekao je da ne vredi priča da treba da sarađujemo. "Stalno se priča, ali nedostaju nam konkretni koraci, pa je zato ovaj skup bio potreban ", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track