ŠTA JE TO UPAKOVANO: Ovako nas trgovci potkradaju kako bi više zaradili
Foto: Think

Iz iskustva

ŠTA JE TO UPAKOVANO: Ovako nas trgovci potkradaju kako bi više zaradili

InfoBiz -
Izmerili su mi pakovanje i saopštili da košta 440 dinara. Kada sam odledila, videla sam da je količina znatno manja, ljuta je građanka

Ljubinka Barjaktarević kupila je u ribarnici na Kalenić pijaci pakovanje od 350 grama gambora.

"Izmerili su mi pakovanje i saopštili da košta 440 dinara. Kada sam odledila, videla sam da je količina znatno manja. Stavila sam na vagu na kojoj je stajalo 70 grama. Stvarno nema smisla", ljuta je Barjaktarevićeva.

Ona kaže da se žalila prodavcu koji joj je obećao da će joj izaći u susret i vratiti joj razliku u novcu. Još više je iznerviralo to što na pakovanju piše da je hermetički zatvoreno i da nema oscilacije u težini.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Nisam ja jedini kupac, ko zna koliko su na takav način prodali smrznute robe", kaže ona.

Vodeći se ovakvim načinom lake zarade trgovaca, što ostaje neprimećeno, napravljen je eksperiment i rezultati su bili zapanjujući. Izmereni su zaleđeni fileti pangazijusa na čijoj etiketi piše da teže 960 grama, ali nakon otapanja dobijeno su dve pune čaše vode i 624 grama ribe. Isti postupak je bio i sa zaleđenim karfiolom na čijoj deklaraciji piše da je težak 450 grama, a nakon odleđivanja 349 grama, kesa brokolija od 300 grama je nakon odleđivanja težila 274 grama.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kupac ima pravo da se ljuti jer je doveden u zabludu. Naime, nigde na deklaraciji proizvoda nije navedeno koliko hrane ostaje posle otapanja. Na zamrznutom povrću nevedena je samo neto gramaža koja bi zapravo trebalo da prikaže realnu težinu. Na deklaraciji ribe stoji da sadrži 80 0dsto pangazijusa i 20 odsto vode, ali kad se led otopio, falilo je 336 grama, što je više od 20 0dsto.

Goran Popović iz Nacionalne organizacije potrošača smatra da je ovakva trgovina čista obmana, a da se na takav način već duže vreme varaju potrošači.

"Kupci kupuju led. To je skandalozno. Prevara! Prodaju potrošačima led i zarađuju ogromne pare. Nažalost, to nije ništa novo, znamo za taj slučaj i već godinama pokušavamo da se izborimo sa tim.

Uglavnom, trgovci varaju na smrznutoj ribi", kaže Papović.

U ovakvom slučaju, savetuje Papović, potrošači treba da se obrate Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača, kao i tržišnoj inspekciji.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track