Država preko Vojske spasava propalu banku!
Foto: Marina Lopicic

Srpska banka: Zatvara se 13 od 14 filijala u Srbiji

Država preko Vojske spasava propalu banku!

InfoBiz -
Hiljade građana obavešteno da ugase račune i izmire dugovanja do 22. januara, a finansijska kuća ubuduće će raditi samo za vojnu industriju

BEOGRAD - Nekoliko desetina hiljada klijenata Srpske banke dočekalo je novogodišnje i božićne praznike u filijalama, gde moraju da ugase račune i izmire dugovanja jer ova banka od 22. januara neće više raditi s građanima. U isto vreme i najveći broj zaposlenih, od ukupno više od 300, pakuje kofere jer ova banka gasi 13 od 14 filijala.Koliko će „propast“ još jedne državne banke koštati državni budžet, to jest sve građane Srbije, ostaje da se vidi - država je detalje sanacije Srpske banke proglasila poverljivim. U medijima se pominjala svota između 30 i 40 miliona evra. Manjak banke samo za devet meseci prošle godine bio je 2,2 milijarde dinara, ili oko 20 miliona evra. Kurir je u više navrata pisao da je Srpska banka prošle godine zapala u velike gubitke, najvećim delom zbog nenaplativih kredita koje su uzimali brojni srpski tajkuni.Gužva u filijalamaKlijentima je dat rok od samo nekoliko nedelja da ugase račune, pa je u 14 filijala ogromna gužva. Predrag Mitrović, iz Kraljeva, kaže za Kurir da je pre 15 dana obaveštenje iz banke dobila njegova žena, a pre nekoliko dana i on.On navodi da u obaveštenju koje je dobio piše da mora da ugasi račun do 22. januara, a ako to do tada ne obavi, moraće da ide u Beograd.- U Kraljevu račune ima oko 6.000 ljudi. Zamislite kako izgleda kad svi oni moraju da dođu u banku! Čeka se po nekoliko sati, a najgore je penzionerima, koji padaju od umora - priča Mitrović.Slična je situacija i u Trsteniku, Kruševcu, Valjevu... Mitrović navodi da gužva nije jedini problem. Ako je neko pustio pet čekova, mora banci da donese novac u njihovoj vrednosti. Dugovanja moraju da izmire i oni koji su koristili pravo da budu u minusu.

Spas po svaku cenu... Jorgovanka Tabaković
Spas po svaku cenu... Jorgovanka Tabaković

Manja štetaKurir je prošle godine otkrio da je NBS pokrenula proceduru za oduzimanje dozvole Srpskoj banci. Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS, negirala je da će državna banka završiti kao Agro ili Univerzal banka. U intervjuu za Privredni pregled navela je i da su troškovi restrukturiranja manji od štete koja bi nastala gašenjem banke.

VujovićDETALJI POVERLJIVIDušan Vujović, ministar finansija, ranije je izjavio da su detalji sanacije Srpske banke poverljivi, kao i da je reč o minimalnim troškovima. - Banka se ne gasi i odluka Vlade je da se zadrži deo kreditiranja namenske industrije - rekao je on. Bratislav Gašić, ministar odbrane, rekao je da će Srpska banka od 1. januara ove godine finansirati i kreditno pratiti odbrambenu industriju. On je naveo da će Vlada Srbije uložiti znatna finansijska sredstva, oko 70 miliona evra, u fabrike ove industrije.

NBSODLUKA AKCIONARAU NBS kažu da je prestanak poslovanja Srpske banke s fizičkim licima koja nisu vojni osiguranici rezultat odluke većinskog akcionara - Republike Srbije, i predstavlja jednu od mera u okviru programa restrukturiranja. Banka, dodaju, neće obustaviti poslovanje, već će ono biti nastavljeno u skladu sa novousvojenom poslovnom politikom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track