Budžet će pasti ako se ne prodaju Železara, Azotara, Petrohemija i MSK!
Foto: Tanjug Sava Radovanovic

Naplata gasa uslov za stabilnost državne kase

Budžet će pasti ako se ne prodaju Železara, Azotara, Petrohemija i MSK!

InfoBiz -
Ukoliko „Srbijagas“ ne može da naplati gas državnim gubitašima, budžet će biti srušen već u februaru, upozorio Pavle Petrović. Rekao sam Bajatoviću da više nema ni dinara subvencija, poručio Vučić

BEOGRAD - Ukoliko „Srbijagas“ u januaru i februaru bude isporučivao gas hemijskom kompleksu i „Železari Smederevo“, a da ga pritom ne naplaćuje, to će biti siguran znak za rebalans budžeta, upozorio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović samo nekoliko sati nakon što su poslanici Srbije usvojili taj zakon.- Da li će u januaru i februaru „Srbijagas“ da isporučuje gas „Azotari“, „Petrohemiji“, „Metanolsko-sirćetni kompleks“ (MSK) i „Železari“, a da ga ne naplaćuje? Ako to bude bilo tako, to će biti siguran signal da se budžet ruši. Test održivosti srpskih finansija biće i to da li će se u januaru rešiti sudbina „Železare“ - istakao je Petrović.Tanka granaFinansijski stručnjaci slažu se s Petrovićevom prognozom i ističu da su njegove reči ozbiljan signal da je grana na kojoj su srpske finansije smeštene izuzetno tanka, te da i najmanji neplanirani teret može da je polomi i poremeti čitav sistem koji je projektovan za 2015. godinu.Najveći teret i izazov za opstanak srpskog budžeta, prema mišljenju Petrovića, upravo će biti odnos Vlade prema garancijama za „Srbijagas“. U prilog ovome ide i izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji tvrdi da „Srbijagas“ neće više dobijati subvencije iz budžeta.Plaćanje računa- Kako sam lično rekao Dušanu Bajatoviću na sednici Vlade, više nema ni dinara od subvencija i svi će morati da plaćaju račune. Dosad su neki gradovi naplaćivali potraživanja od stanovništva, a nisu plaćali „Srbijagasu“. To više ne može da se dogodi. Zato poručujem Pavlu Petroviću da se spremi da čestita jer je rekao da će to uraditi ako se pokrene proizvodnja u Kolubari i realizuju planovi za „Železaru“ i hemijski kompleks - rekao je Vučić.

Ugalj se ponovo kopaNEMA RESTRIKCIJA NI POSKUPLJENJA STRUJEPremijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je juče pokretanju proizvodnje na površinskom kopu „Tamnava - zapadno polje“, i tom prilikom odao priznanje svim radnicima koji su uspeli da za samo šest meseci osposobe taj ugljenokop, stradao u majskim poplavama.Energetski sistem je stabilan i neće biti restrikcija ni poskupljenja struje, iako smo pretrpeli najtežu elementarnu nepogodu u istoriji. Samo sedam meseci nakon toga obnovljena je proizvodnja prvih 10.000 tona uglja dnevno. Dosad je ispumpano 135 miliona metara kubnih vode, a ostalo je još oko 50 miliona - poručio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja