(FOTO) SAJAM ETNO HRANE I PIĆA: Imamo kvalitetnu hranu za svetsko tržište
BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković otvorila je danas u Beogradu Sajam etno hrane i pića poručivši da Srbija ima velike potencijale u proizvodnji tradicionalne hrane i da njen plasman na svetsko tržište najbolje govori o njenom kvalitetu.
Ona je rekla da je do sada oznakom geografskog porekla u Srbiji zaštićeno više od 30 prehrambenih proizvoda, i dodala da je brendiranje od ultimativnog značaja.
Bogosavljević Bošković je ukazala da je vrednost tradicionalnih proizvoda u Evropskoj uniji veća od 15 milijardi evra, što govori o ogromnom potencijalu tog tržišta i mogućnostima za izvoz srpske hrane.
Istakla je da država na sistematski način motiviše male proizvođače tradicionalne hrane da unapređuju svoju proizvodnju i budu što konkurentniji, i to će činiti i ubuduće.
Festival etno hrane i pića, koji je danas počeo na Beogradskom sajmu, trajaće do 29. novembra, a okuplja oko 350 domaćih i inostranih izlagača sa oko 1.500 različitih prehrambenih etno proizvoda.
Proizvodnja prehrambenih proizvoda na tradicionalan način je "srpsko zlato" i neophodno je pomoći domaćem malom proizvođaču, rekao je juče državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević, najavljujući smotru.
On je istakao da je zaštita geografskog porekla i brendiranje proizvoda veoma važan proces za izlazak ovih prozivoda na zahtevna međunarodna tržišta.Cilj sajma je predstavljanje manjih poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača i njihovih proizvoda koje prave na tradicionalan način, kako bi se stvorili novi brendovi i pronašla nova tržišta.Osnovna poslovna ideja vodilja Sajma etno hrane i pića sadržana je u radnom sloganu "Utemeljenje robne marke etno proizvoda", što u marketinšskom smislu znači "uvođenje u svet brendova".
Na sajmu su predstavljeni domaći proizvođači po regionima, samostalno izlaže Victoria ruts iz Bugarske, a predstavili su se i izlagači iz Rumunije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Ruske Federacije i Italije.Manifestacija je, pre svega, namenjena distributerima, nabavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji, šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva.
U okviru Sajma etno hrane i pića, tradicionalno će biti organizovan bogat stručan i prateći program, biće upriličena izložba rukotvorina a poslednjeg dana sajma i revija torti.
U cilju prepoznavanja novih srpskih brendova, žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz ove oblasti oceniće eksponate u 12 robnih grupa i 21 podgrupi i dodeliti diplome i priznanja.Sajam je otvoren od 10 do 19 sati, za poslovne posetioce ulaz je besplatan a za ostale zainteresovane građane ulaznica košta 250 dinara (za grupne posete 150 dinara). Cena parkinga je 100 dinara po satu.
KOLIKO KOŠTA POSNA TRPEZA? Danas će mnogi morati da odreše kesu, detaljna računica pokazala trošak