RAK-RANE PRIVREDE: Od pet gubitaša zaradili bismo pola milijarde evra
Foto: BETA NENISKA

Koliki su stvarni potencijali posrnulih državnih firmi

RAK-RANE PRIVREDE: Od pet gubitaša zaradili bismo pola milijarde evra

InfoBiz -
Rešavanje problema železare, RTB „Bor“, „Petrohemije“, „Azotare“ i MSK ključno je za rast industrijske proizvodnje i BDP

BEOGRAD - Stavljanje na zdrave noge Železare „Smederevo“, RTB „Bor“, „Petrohemije“, „Azotare“ i „Metanolsko-sirćetnog kompleksa“ (MSK) državi bi donelo više od pola milijarde evra prihoda kroz proizvodne i izvozne potencijale ovih giganata.Stručnjaci procenjuju da će rešavanje problema ovih državnih kompanija, koje ukupno duguju 1,6 milijardi evra i hrane 13.500 porodica, imati ključnu ulogu za rast industrijske proizvodnje i bruto društvenog proizvoda.

Pokretači privrede- Kad ovih pet kompanija dobro radi, radi celokupna srpska privreda. Zbog toga je neophodno što pre naći adekvatnog strateškog partnera, pošto država više nije u mogućnosti da im daje finansijske injekcije. Najveći benefiti bi se ostvarili rešavanjem sudbine smederevske železare, koja je rak-rana srpske privrede i javnih finansija - smatra profesor Ljubomir Madžar.Njegove reči potvrđuje podatak da je čeličana samo u 2011. od izvoza zaradila 609 miliona evra. U ovoj godini taj prihod je bio znatno manji - 135 miliona evra, ali je ostvaren angažovanjem samo jedne linije proizvodnje. Zbog velikog potencijala ove firme, ali i troškova koje pravi budžetu, premijer Srbije Aleksandar Vučić na sve načine pokušava da joj nađe strateškog partnera.

Plan Vlade- Država će subvencijama pokušati da postigne konačno rešenje za Železaru „Smederevo“ i FAP. Posle toga, očekujem da bi obe peći u železari mogle da budu upaljene u maju ili najkasnije početkom juna iduće godine - istakao je primer. On naglašava da bi prodaja železare značila povećanje proizvodnje sa sadašnjih 330.000 tona čelika na 2,2 miliona tona.- Pokretanje obe peći u punom kapacitetu doprinelo bi rastu BDP od 1,2 do 1,4 odsto - rekao je Vučić. On je uveren i da će Srbija dostići rast BDP od dva odsto već 2016, a ne 2017, kako procenjuje MMF. Tome će, kako smatra, pored pokretanja smederevske čeličane, doprineti i oživljavanje drugih industrijskih kompleksa, poput fabrike FAP u Priboju, petrohemijskog kompleksa, ali i profit od nove topionice u RTB „Bor“.- Zarađivaćemo 10, 12 ili 14 miliona evra na godišnjem nivou kad topionica u Boru bude završena - procena je premijera.

Premijer o MiljenićuNIKO NE MOŽE DA UCENJUJENeki su pomislili da je prilika da Srbiju ucenjuju. Ostaće bez odgovora, ali sumnjam da će bilo ko ekonomski snažnu, modernu i uspešnu zemlju moći da ucenjuje u budućnosti - rekao je Vučić povodom izjave hrvatskog ministra Orsata Miljenića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja