Vučić: Srbija će uraditi sve što MMF bude tražio, to je dobro za državu
Foto: Kurir štampano

Privredna konferencija

Vučić: Srbija će uraditi sve što MMF bude tražio, to je dobro za državu

InfoBiz -
Govoreći o reformi javnih preduzeća, premijer je naveo da su tamošnje plate najveće u Srbiji - oko 70.000-80.000 dinara, dok su prosečne plate u privatnom sektoru oko 39.000 dinara

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uraditi sve što MMF bude tražio jer je to dobro za državu, ali je istakao da ima strah od reformi u javnim preduzećima za koje se ispostavilo da su će biti teže nego što je očekivao.

Vučić je rekao da očekuje otpor u javnim preduzećima jer su u pitanju, kako je rekao, dugogodišnje navike koje je teško menjati. "Da li sam sto posto siguran da ćemo uspeti sa javnim preduzećima? Nisam. Zato ću da se borim što više budem mogao, jače i žešće da to uradimo", rekao je Vučić.

On je naveo da su prosečne plate u javnim preduzećima najveće u Srbiji, oko 70.000, 80.000 dinara, dok su prosečne plate u privatnom sektoru oko 39.000 dinara što je, kako je naveo, ogromna razlika koju država ne može da podnese, upitavši se "kako reći čelnicima sindikata u javnim preduzećima da će biti sprovedene prave reforme".

Podsetio je na procene MMF da će u 2016. privredni rast biti 1,5 odsto BDP, a u 2017. dva odsto, ali i da srpska vlada procenjuje da bi to moglo biti i više, te ponovio da su zahtevi MMF korisni za Srbiju, a da ćemo mi to pokušati da ispunimo. MMF takođe, naveo je, procenjuje da u 2017. godini Srbija može da zaustavi rast javnog duga u odnosu na BDP, što bi, kako je rekao, bio prvi put posle mnogo godina da javni dug krene na održivu putanju.

Sa MMF i Svetskom bankom radi se na unapređenju rasta privatnog sektora, bez čega, kako je rekao, reforme i ne vrede, navodeći da će država subvencijama pokušati da postigne konačno rešenje za Železaru Smederevo i FAP."Verujem da ćemo 2017. svi zajedno moći da analiziramo ekonomsku situaciju i bićemo nešto zadovoljniji, radosniji i pomalo ponosni na našu zemlju", zaključio je Vučić na 10. privrednoj konferenciji Rajfajzen banke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track