Dačić: Petrohemijom otplaćujemo Gaspromu dug za gas
Foto: Beta

Posle posete Moskvi

Dačić: Petrohemijom otplaćujemo Gaspromu dug za gas

InfoBiz -
Očekujemo pomoć ruske strane u rešavanju problema Petrohemije, a naročito u pronalaženju ruskog investitora za ovo preduzeće, rekao je šef srpske diplomatije

MOSKVA - Srbija može da otplati dug Gaspromu ustupanjem udela u kompaniji Petrohemija, rekao je u Moskvi srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

"Razgovarali smo i dogovorili se da taj dug (Gaspromu) otplatimo kroz imovinu. Konkretno, kompanije Petrohemija", kazao je on juče u Moskvi, preneo je Tas.

Ruska agencija je podsetila da je zaostali dug Srbije za isporuke prirodnog gasa iz Rusije premašio 180 miliona dolara. Neimenovani izvor upoznat sa dinamikom plaćanja Tasu je rekao da Srbija nije platila gas za februar i mart prošle i mart i april ove godine ukupne vrednosti 148 miliona dolara. Pored toga, Srbija nije platila dug za isporuke za period od 1995. do 2001. godine od 34,8 miliona dolara.

Drugi izvor je potvrdio taj iznos i dodao da se pitanje neplaćenog duga nametnulo na ministarskim razgovorima 20. juna u Moskvi. Pitanje duga Rusiji i ruskim kompanijama je dotaknuto, potvrdio je tada srpskim medijima ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić, napominje Tas.Srbija posvećena izgradnji gasovoda Južni tokSrbija je danas potvrdila svoju posvećenost izgradnji kraka gasovoda Južni tok, projektu koji će zaobići teritoriju Ukrajine radi dopremanja prirodnog gasa do Evrope, izjavio je Dačić."Sve je u redu sa projektom Južni tok. Spremni smo da ga izgradimo. Svi pripremni radovi teku kao što je planirano i sva pitanja će biti rešena između Rusije i Brisela", izjavio je, a prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti."To je stvar političkih dogovora", izjavio je Dačić, koji boravi u trodnevnoj poseti Moskvi, i dodao da su zvanična Moskva i Beograd već dogovorili formiranje specijalne radne grupe koja će se pozabaviti političkim aspektom projekta.

Ruski energetski gigant Gasprom je 2012. godine počeo sa izgradnjom gasovoda Južni tok na obali Crnog mora kojim će se dopremati ruski gas do potrošača u zemljama centralne i južne Evrope. Plan je da gasovod punim kapacitetom funkcioniše do 2018. godine, a prve isporuke prirodnog gasa zakazane su za kraj 2015. godine.

Novak: 26 ruskih kompanija želi da privatizuje sprske firme

Za privatizaciju srpskih preduzeća zainteresovano je 26 ruskih kompanija, rekao je danas novinarima ruski ministar energetike Aleksandar Novak nakon zasedanja međuvladinog rusko-srpsko komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju u Moskvi. On nije precizirao koja konretno preduzeća interesuju ruske kompanije, preneo je Tas.

Uz podsećanje da je Rusija Srbiji obezbedila kredit od 800 miliona dolara za rekonstrukciju pruga, agencija navodi reči Novaka da Rusija razmatra i mogućnost investiranja milijardu dolara u izgradnju i rekonstrukciju železničkih pruga u Srbiji. Rusija je zainteresovana za proizvodnju opreme za naplatu putarina na teritoriji Srbije, dodao je Novak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track