NA PRODAJU: Resavica, Galenika, PKB, JAT tehnika, Lasta, Simpo...
Foto: Zorana Jevtic

Agencija za privatizaciju

NA PRODAJU: Resavica, Galenika, PKB, JAT tehnika, Lasta, Simpo...

InfoBiz -
Pisma o zainteresovanosti moguće je dostaviti do 15. septembra 2014. godine

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju oglasila je danas prodaju 502 preduzeća sa zavisnim privrednim društvima, među kojima su rudnici za eksploataciju uglja Resavica, Galenika, Petrohemija, Azotara, FAP, Mostogradnja, Jat tehnika, Lasta, Simpo, C market, Beogradski sajam.

Javnim pozivom Agencije za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju preduzeća oglašena je i prodaja Industrije motora Rakovica, IMT-a, Preduzeća za puteve Beograd, preduzeća Kolubara usluge, Jumko, Tarajal korporacije, Poljoprivrednog Kombinata Beograd, BIP-a, PIK Zemuna, Ikarbusa, Minel transformatora, Rafinerije nafte Beograd, Rudnika Kovin.

Na prodaji su i 73 preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, među kojima su Politika a.d., Dnevnik holding iz Novog Sada, Studio B, Zavod za udžbenike, RTV Pančevo, Pančevac, Prosveta...

Agencija za privatizaciju je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća objavila na internet stranici www.priv.rs, a u skladu sa novim Zakonom privatizaciji, koji je u sredu stupio na snagu.

Pisma o zainteresovanosti moguće je dostaviti do 15. septembra 2014. godine. Javni poziv za privatizaciju se odnosi na 113 preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, 83 iz oblasti trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, 73 preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, 67 iz oblasti stručne, naučne i inovacione delatnosti, 51 iz oblasti građevinarstva, 35 iz poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Među njima su i po 21 preduzeće iz sektora saobraćaja i skladištenja i usluge smeštaja i ishrane, kao i 16 iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, 15 iz finansijske i delatnosti osiguranja, 13 iz administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, sedam iz oblasti snabdevanja strujom, gasom i parom i šest iz sektora rudarstva.

Javni poziv se odnosi i na pet preduzeća iz oblasti snabdevanja i upravljanja vodom, četiri iz ostalih uslužnih delatnosti, tri iz oblasti umetnosti, zabave i rekreacije i po jedno iz državne uprave, obrazovanja i poslovanja sa nekretninama.

Preduzeća iz delatnosti javnog informisanja i komunikacija se privatizuju u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju, saopštila je ranije Agencija za privatizaciju i navela da javni poziv neće obuhvatiti preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom i preduzeća iz odbrambene industrije, s obzirom da su ovi subjekti u skladu sa Zakonom o privatizaciji trenutno izuzeti iz postupka privatizacije.Agencija će, kako se navodi, u skladu sa iskazanim interesovanjem potencijalnih investitora, u roku od 45 dana od isteka roka za dostavljanje pisama zainteresovanosti, dostaviti Ministarstvu privrede predloge modela i metoda privatizacije za svako od tih preduzeća pojedinačno.

Obavezan rok za sprovođenje tih privatizacija, saglasno zakonu o privatizaciji, je do kraja decambra 2015. godine.Obaveštenje o Javnom pozivu će istovremeno biti objavljeno u renomiranom časopisu "Fajnenšel Tajms" (Financial Times) i nacionalnim sredstvima javnog informisanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track