EPS: Uvozimo struju dok je jeftina
Foto: Rojters

4,2 evrocenta po kilovat-satu

EPS: Uvozimo struju dok je jeftina

InfoBiz -
Tako se troši manje uglja kako bi se do zime napunile deponije uglja i obezbedilo što više uglja za proizvodnju struje zimi, rečeno je u toj kompaniji

BEOGRAD - EPS i sada uvozi određene količine električne energije s obzirom na to da je cena kilovat-sata na tržištu povoljnija tokom letnjih meseci.

Tako se troši manje uglja kako bi se do zime napunile deponije uglja i obezbedilo što više uglja za proizvodnju struje zimi, rečeno je u toj kompaniji.

EPS je od 15. maja, odnosno od proglašenja vanredne situacije zbog poplava, do kraja jula na otvorenom tržištu obezbedio 714,464 miliona kilovat časova (kWh) za šta je bilo potrebno izdvojiti 30,5 miliona evra, navode u EPS-u.

Prosečna cena je, kako preciziraju, bila 4,2 evro centa po kilovat-satu.

Na pitanje koliko će Srbiji nedostajati električne energije naredne zime i koliko će morati da uvozi struje, u EPS-u navode da će obezbedjivanje nedostajućih količina električne energije tokom zimske sezone zavisiti od toga koliko i kojom brzinom bude stabilizovana proizvodnja uglja u "Kolubari", kao i od vremenskih prilika tokom zime. Istovremeno poručuju da blagovremeno obezbeđuju nedostajuće količine električne energije za narednu zimu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track