SRBIJA ZA GASOVOD: Deklaracija podrške Južnom toku potpisana u Beču
Foto: Fonet

Ekonomski interes

SRBIJA ZA GASOVOD: Deklaracija podrške Južnom toku potpisana u Beču

InfoBiz -
Deklaracija potpisana u Beču ukazuje i na neophodnost koordinacija Rusije i Evrope na projektu gasovoda, kao i da svi ti procesi moraju biti transparentni

BEOGRAD - Predsednik Privredene komore Srbije (PKS) Željko Sertić, koji je u Beču potpisao zajedničku deklaraciju predsednika privrednih komora Srbije, Bugarske i Mađarske o podršci Južnom toku i energetskoj stabilnosti regiona, izjavio je da očekuje da će vrlo brzo početi realizacija Južnog toka u našoj zemlji, kako je i planirano.

Sertić je izjavio da je uveren da će, zbog interesa EU i njenih potreba za gasom, kao i zbog interesa Rusije da izvozi gas i radi naših regionalnih interesa, taj projekat biti brzo pokrenut i da će i Srbija uskoro krenuti sa realizacijom svih planiranih poslova na Južnom toku.

On je istakao da je Južni tok iz ekonomskih interesa važan za Srbiju i zemlje regiona, koje istovremeno treba da vode računa i o realizaciji tog projekta, ali i o opredeljenju naših zemalja ka članstvu u EU i poštovanju evropske energetske strategije.

S obzirom da je Južni tok izazvao velike probleme između EU i Rusije, jasno je da EU ima svoju energetsku strategiju koja mora da bude poštovana, a Rusija je s druge strane najveći izvoznik gasa, ukazao je on i dodao da "bez dogovora i zajedničkog interesa Južni tok neće postojati".

Sertić je rekao i da je cilj energetskih foruma koje su pre dva meseca pokrenule privredne komore Srbije, Bugarske, Mađarske, a koji su do sada održani u Varni, Beogradu i Beču, da se razjasne pravne okolnosti i interesi svih oko Južnog toka i da se nađe zajednički interes između Rusije i EU.

Cilj tih foruma je i da pomognemo rešavanju problema oko Južnog toka. Iako "mali igrači" u ovom sukobu između EU i Rusije, ukoliko budemo po strani nećemo uspeti da takav projekat realizujemo i zato je poželjno da kao dobri partneri učestvujemo u tom projektu, kazao je Sertić.

"Od relizacije Južnog toka Srbiji zavisi mnogo toga i sa tim projektom imali bismo daleku veću eneregetsku sigurnost, nova radna mesta i infrastrukturu, prihod u budžet od naplate tranzitne takse za protok gasa tim gasovodom i razvoj lokalnih samouprava", rekao je Sertić, koji je juče učestvovao na konferenciji u Beču posvećenoj razvoju energetskog tržišta centralne i jugoistočne Evrope.

Cilj svih zemalja regiona je ekonomski razvoj, koga nema bez stabilnog i sigurnog energetskog snabdevanja, a da bi to obezbedili potrebno je mnogo da razgovaramo, istakao je Sertić, koji je najavio da će sledeći forum biti održan u Budimpešti početkom septembra.

Deklaracija potpisana u Beču ukazuje i na neophodnost koordinacija Rusije i Evrope na projektu gasovoda, kao i da svi ti procesi moraju biti transparentni.

Na skupu u Beču je istaknuto je da će narednih godina rasti potrebe Evrope za ruskim gasom, zbog čega je bitna izgradnja Južnog toka, koji treba da osigura energetsku bezbednost regiona i Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track