Mihajlovićeva: Srbijagas značajniji od odnosa dvoje ljudi

Pripremljen plan reformisanja

Mihajlovićeva: Srbijagas značajniji od odnosa dvoje ljudi

InfoBiz -
Još se besmislenih stvari tu može čuti, poput toga da je to sukob Istoka i Zapada, a postavljala su se i pitanja da li će se Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pojaviti ili ne, kazala je ministarka

ARANĐELOVAC - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da različita mišljenja o rešavanju problema Srbijagasa ne mogu da se tumače kao međustranački ili lični sukob.

"Rešavanje problema u Srbijagasu je mnogo značajnije od odnosa između dvoje ljudi", rekla je Mihajlović. Ona sve vreme, kako je istakla, kritikuje direktora Srbijagasa pokušavajući da nađe resenje da Srbijagas izađe iz problema.

"Još se besmislenih stvari tu može čuti, poput toga da je to sukob Istoka i Zapada, a postavljala su se i pitanja da li će se Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pojaviti ili ne", rekla je Mihajlović i podsetila da je Srbijagas još pre tri godine uzeo kredit od EBRD koji nije iskorišćen.

Mihajlović je istakla da je odgovorna, i da se i premijer Srbije Ivica Dačić slaže da stvari u Srbijagasu moraju da se reše.

"Meni je najvažnije da imamo dovoljno gasa i da zaposleni u Srbijagasu ne trpe", kazala je ministarka i ukazala da više niko ne može da kaže da ima dispariteta u ceni gasa. "Srbijagas od 1. septembra ima cenu gasa koja potpuno pokriva troškove tog javnog preduzeća", ukazala je ona.

Po rečima ministarke, u ukupnim gubicima Srbijagasa od 1,2 milijarde evra, 250 do 280 miliona je bio gubitak zbog disparitite iz prethodnog perioda, ali je pitanje šta je uzrok ostalog dela gubitka. Problem, je, kako je zaključila Mihajlović, u funkcionisanju Srbijagasa, a dodatne probleme izazvalo je to što je to preduzeće preuzimalo kompanije koje su imale dugovanja za gas.

"Zbog toga smo pripremili plan reformisanja Srbijagasa i hoćemo jednom da stavimo tačku na to", istakla je ministarka i dodala da bi bilo nelogično da Vlada s jedne strane sprovodi mere štednje, a da s druge subvencioniše Srbijagas. Svi u Vladi, po njenoj oceni, biće odgovorni ako ne bude rešen problem Srbijagasa i drugih javnih preduzeća. Mihajlović je ponovila da će razgovor u Vladi o Srbijagasu biti iduće nedelje, a učestvovaće i premijer i prvi potpredsednik Vlade. Namera je, kako je objasnila, da se spreči da problemi Srbijagasa ugrože druge važne energetske projekte, poput gasovoda "Južni tok".

"Srbija ne koči izgradnju gasovoda "Južni tok" i ispunila je sve obaveze. Izgradnja Južnog toka u Srbiji trebalo bi da počne krajem ove godine ili u prvom kvartalu 2014. godine", navela je ministarka i ocenjujući da "Južni tok" predstavlja mogući drugi pravac dotoka gasa u Srbiju jer sadašnji samo jedan pravac snabdevanja, iz Mađarske, nije dovoljna za stabilnost snabdevanja gasom.

Kazala je da bi pre "Južnog toka" Srbija mogla da dobije gas iz pravca Niš-Dimotrovgrad, iz dvosmernog gasovoda koji bi trebalo da poveže gasovode Srbije i Bugarske.

"To je suštinska diversifikacija gasnih puteva jer kroz taj gasovod isporučilac može da bude bilo ko, na primer kompanije iz Azerbejdžana", kazala je Mihajlović. Prema njenim rečima, jedan od razloga kočenja izgradnje Južnog toka u Evropi su razgovori oko primene Trećeg energetskog paketa EU. "Očekujem da se o tome dogovore EU i Rusija. Postoji zainteresovanost ruske stane da se Južni tok izdvoji iz primene tog dokumenta", kazala je Mihajlovićeva.

http://www.youtube.com/watch?v=FtGNEnSZ52A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track