Promena vremena u letnjem periodu utiče na hronične pacijente, ali i na zdrave osobe
Foto: Shutterstock

Čisto da se zna: Preventiva je pola zdravlja

Promena vremena u letnjem periodu utiče na hronične pacijente, ali i na zdrave osobe

Čisto da se zna -

Uticaj promene vremena na zdravlje može biti značajan, posebno tokom letnjeg perioda. Vreme se često menja tokom ovog godišnjeg doba, sa varirajućim temperaturama, vlažnošću vazduha, padavinama i promenljivim atmosferskim pritiskom.

Ovi faktori mogu imati uticaj na sve ljude, ali su posebno važni za one koji pate od određenih zdravstvenih stanja, kao što su povišen krvni pritisak, astma i hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP).

Uticaj promene vremena na zdrave osobe

Zdrave osobe često mogu primetiti određene promene u svom zdravstvenom stanju usled promene vremena. Nagli padovi ili porasti temperature, kao i visoka vlažnost vazduha, mogu izazvati umor, pospanost i gubitak koncentracije. Ovi faktori mogu biti posebno izraženi tokom letnjih meseci.

nesanica, glavobolja, meteoropata
foto: Shutterstock

Važno je važna prevencija jer zdrave osobe mogu prilagoditi svoje aktivnosti i način života kako bi se izborile sa ovim promenama. Preporučuje se nošenje adekvatne odeće prilagođene vremenskim uslovima, redovno hidriranje i izbegavanje fizičkih napora u najtoplijem delu dana. Takođe, važno je održavati zdravu ishranu i dovoljno se odmarati kako bi se održao opšti imunitet i otpornost organizma.

Uticaj promene vremena na pacijente sa povišenim krvnim pritiskom

Pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom često mogu primetiti da se njihovo stanje pogoršava tokom promene vremena. Promene temperature i atmosferskog pritiska mogu uticati na krvne sudove, što može dovesti do porasta krvnog pritiska, bola u grudima i lupanje srca.Visoke temperature takođe mogu izazvati dehidraciju, što dodatno opterećuje srce i krvne sudove.

Pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom trebaju biti posebno oprezni tokom letnjih meseci. Preporučuje se redovno praćenje krvnog pritiska, pridržavanje terapije i izbegavanje dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama. Takođe je važno da ovi pacijenti održavaju dobru hidrataciju i izbegavaju konzumaciju alkohola i kofeina, koji mogu negativno uticati na krvni pritisak.

Uticaj promene vremena na pacijente sa astmom

Promene u vremenskim uslovima, posebno povećana vlaga vazduha i prisustvo alergena u vazduhu, mogu imati negativan uticaj na pacijente sa astmom. Visoka vlažnost vazduha može izazvati gušenje, povećanu proizvodnju sluzi i otežano disanje. Takođe, prisustvo alergena kao što su polen, prašina ili buđ može izazvati alergijske reakcije kod astmatičara.

Pacijenti sa astmom trebaju preduzeti određene mere opreza tokom promene vremena. Preporučuje se redovno uzimanje propisane terapije, izbegavanje izlaganja alergenima koliko je god moguće i pridržavanje plana lečenja. Takođe je korisno konsultovati se sa lekarom kako bi se prilagodila terapija prema potrebama pacijenta u skladu sa promenom vremena.

Uticaj promene vremena na pacijente sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (HOBP)

Pacijenti sa HOBP-om takođe mogu osećati veći uticaj promene vremena, posebno tokom letnjih meseci. Povećana vlažnost vazduha, visoke temperature i prisustvo zagađivača mogu izazvati pogoršanje simptoma kao što su kašalj, otežano disanje i povećana produkcija sluzi.

Pacijenti sa HOBP-om trebaju se pridržavati svojih terapijskih planova i preduzimati mere opreza tokom promene vremena. Važno je izbegavati izlaganje dimu, zagađenom vazduhu i drugim iritansima. Redovna upotreba inhalatora i drugih propisanih lekova takođe je važna za održavanje kontrole nad simptomima.

Uticaj promene vremena na pacijente sa reumatoidnim artritisom

Pacijenti sa reumatoidnim artritisom mogu osetiti veći uticaj promene vremena, posebno tokom letnjeg perioda. Povećana vlažnost vazduha, visoke temperature i atmosferski pritisak mogu uticati na zglobove i izazvati povećanu ukočenost, bol i oticanje.

Pacijenti sa reumatoidnim artritisom trebaju obratiti pažnju na promene vremenskih uslova i preduzeti mere kako bi ublažili simptome. Topli tuševi ili kupke mogu pomoći u smanjenju ukočenosti zglobova, dok se nošenje lagane, udobne odeće može prilagoditi visokim temperaturama. Takođe je važno održavati redovnu fizičku aktivnost i pratiti propisanu terapiju.

Uticaj promene vremena na pacijente sa migrenom

Promene vremenskih uslova, poput naglih promena temperature, atmosferskog pritiska ili vlažnosti vazduha, mogu izazvati ili pogoršati migrenske glavobolje kod pacijenata koji pate od migrene.

Pacijenti sa migrenom trebaju biti svesni ovog uticaja i preduzeti odgovarajuće mere. Redovno praćenje simptoma i vođenje dnevnika može pomoći u identifikaciji okidača povezanih sa promenom vremena. Takođe je važno održavati redovnu rutinu spavanja, izbegavati izlaganje jakom svetlu i buci, i primenjivati tehnike opuštanja radi smanjenja stresa.

Uticaj promene vremena na pacijente sa dijabetesom

Promena vremena može uticati na nivo šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom. Visoke temperature i dehidracija mogu dovesti do povećanja nivoa glukoze u krvi, dok hladnije temperature mogu zahtevati veću potrošnju energije za održavanje toplote tela.

Pacijenti sa dijabetesom trebaju pratiti nivo šećera u krvi redovno tokom promene vremena. Važno je održavati hidrataciju i pridržavati se zdrave ishrane sa ravnomernim unosom ugljenih hidrata. Takođe je važno konsultovati se sa lekarom o eventualnoj prilagodbi terapije i insulinske doze u skladu sa promenom vremena.

Promena vremena tokom letnjeg perioda može imati značajan uticaj na zdravlje, kako kod zdravih osoba, tako i kod pacijenata sa određenim zdravstvenim stanjima. Osobe sa povišenim krvnim pritiskom, astmom i HOBP-om trebaju biti posebno oprezne tokom ovog perioda i preduzeti odgovarajuće mere kako bi očuvale svoje zdravlje. Redovne konsultacije sa lekarom i pridržavanje terapijskih planova su ključni za upravljanje ovim stanjima u skladu sa promenom vremenskih uslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track