U AKCIJI "ZASADI DRVO" SKUPLJENO DVE TONE SEMENA ŽIRA ZA 200.000 NOVIH SADNICA! Direktor JP Srbijašume: Ovo mnogo znači svima!
Foto: Kurir Televizija

zasadi drvo promeni svest

U AKCIJI "ZASADI DRVO" SKUPLJENO DVE TONE SEMENA ŽIRA ZA 200.000 NOVIH SADNICA! Direktor JP Srbijašume: Ovo mnogo znači svima!

Zasadi Drvo -

Od jednog kilograma sakupljenog žira, može se dobiti od 80 do 120 sadnica. U petoj sezoni akcije “Zasadi drvo” sakupljeno je oko dve tone semena, prevashodno hrasta, pa je cilj od 200.000 novih sadnica čini se ispunjen.

Zasadi drvo
foto: Kurir televizija

U narednih šest meseci planirano je ozelenjavanje osam gradskih lokacija širom Srbije.

- Za preduzeće Srbijašume kao i za sve nas uopšte, za celokupno društvo ova akcija izuzetno mnogo znači. Ovo je jedna od najmasovnijih i najuspelijih akcija. Mislim da će se i nastaviti, nekih 18 gradova smo ozelenili dosta toga. Čini mi se oko 600.000 sadnica smo posadili, oko 2 tone semena prikupili što je zaista impozantna cifra - kaže Igor Braunović, direktor JP "Srbijašume".

Zasadi drvo
foto: Kurir televizija

Slogan pete sezone glasi: Zasadi drvo, promeni svest i ilustruje primarni cilj projekta, a to je promena svesti i navika građana.

- Seme šumskog drveća je ustvari nastavak života kao i kod ljudi. Svaki taj kilogram, odnosno svaka tona semena nam je izuzetno značajna za produžetak vrsta. Kako kada govorimo o prirodnom obnavljanju kada se šume urodom semena same od sebe obnavljaju tako i kada govorimo o veštačkom obnavljanju kada je neophodno iz tog semena proizvesti sadnice.

Zasadi drvo
foto: Kurir televizija

- Za proizvodnju velike količine sadnica kako bi se šumovitost na području Srbije povećala, kako bi se veštački obnovile neke površine šuma koje ne mogu da se obnove prirodnim putem, seme je od presudnog zbačaja - rekao je Boris Ivanović iz JP "Srbijašume"

Kada je drveće u pitanju posebno hrastvi imaju dobru godinu:

Zasadi drvo
foto: Kurir televizija

- Beležimo zadovoljavajići urod hrasta lužnjaka, hrasta sladuna i hrasta kitnjaka, pa i cera. U skladu sa tim potrudili smo se da u toku ove sezone sakupljanja da sakupimo dovoljne količine semena kako bi proizveli sadnice u narednoj godini koje će nam biti potrebne za pošumljavanje - kaže Ivanović.

03:12

U AKCIJI ZASADI DRVO SKUPLJENO DVE TONE SEMENA ŽIRA ZA 200.000 NOVIH SADNICA! Direktor Srbijašume: Ova akcija mnogo znači svima!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:04

PROJEKAT ZASADI DRVO ZASADILO 22 SADNICE U VRTIĆU! Deca uživala u ovoj zamisli, stručnjaci: Ovo će im podići ekološku svest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track