U PENZIJU TEK U 71. GODINI: To nije sve! Pomeranje će biti postepeno, a granica će biti još viša ako se nastave otkazi radnika
Foto: Shutterstock

šta ih čeka?

U PENZIJU TEK U 71. GODINI: To nije sve! Pomeranje će biti postepeno, a granica će biti još viša ako se nastave otkazi radnika

Penzioner -

Starosna granica za odlazak u penziju moraće da poraste na 71 godinu za sredovečne radnike širom Velike Britanije, prema istraživanju uticaja rasta očekivanog životnog veka i pada nataliteta na državnu penziju.

Od maja 2026. do marta 2028. starosna granica za penziju u Velikoj Britaniji od 66 godina bi trebalo da poraste na 67 godina.

Očekuje se da će od 2044. porasti na 68 godina. Ali istraživanje sugeriše da to nije dovoljno i da će svako ko je rođen posle aprila 1970. možda morati da radi do 71. godine pre nego što zatraži penziju.

Ova starosna granica će možda morati da bude još viša, kažu stručnjaci, zahvaljujući visokoj stopi radnika koji napuštaju radno mesto pre nego što dostignu starosnu granicu za državnu penziju, uglavnom zbog lošeg zdravlja, čemu se ipak može izaći u susret.

Les Maihev, pomoćnik šefa globalnog istraživanja u Međunarodnom centru za dugovečnost, rekao je:

- U Ujedinjenom Kraljevstvu, starosna granica za državnu penziju bi trebala biti 70 ili 71 godina u poređenju sa sadašnjih 66, da bi se održala "status kvo" broja radnika po državnom penzioneru.

Mlađi ljudi, pokazalo je njihovo istraživanje, nemaju finansijsku imovinu koju su imali njihovi roditelji i bake i deke. Jedna trećina od 14 miliona pripadnika generacije "X" u Velikoj Britaniji je u velikom riziku da se penzioniše zbog nedovoljnih prihoda.

žene, penzija, fabrika
foto: Shutterstock

OČEKIVANI ŽIVOTNI VEK

Angus Hanton, suosnivač istraživačkog centra, rekao je da starosna granica za penziju treba da se zasniva na očekivanom životnom veku i zanimanju. On takođe podržava porez na bogatstvo, dodatno finansiranje za penzije, kao i smanjenje poreza na dohodak i nacionalno osiguranje.

Endrju Skot, koautor knjige "Stogodišnji život", rekao je da se treba više usredsrediti na prevenciju lošeg zdravlja ne samo u starosti, već od ranog do odraslog doba.

- Povećanje starosne granice za državnu penziju bila bi užasna politika, zaista loš način pokušaja da se ljudi učine produktivnijima - rekao je on.

David Finč, pomoćnik direktora Zdravstvene fondacije, rekao je da bi povećanje starosne granice za državnu penziju bez pružanja podrške radnicima sa zdravstvenim problemima pogoršalo situaciju pogoršavajući postojeće zdravstvene nejednakosti.

(Kurir.rs/preveo: R.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja