INŽENJER DARKO SA 41 GODINOM STAŽA JEDVA DOČEKAO PENZIJU U OVOJ ZEMLJI EU: I opet mora da radi! Kad je pogledao u koverat - šok
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

"Prilično sam razočaran"

INŽENJER DARKO SA 41 GODINOM STAŽA JEDVA DOČEKAO PENZIJU U OVOJ ZEMLJI EU: I opet mora da radi! Kad je pogledao u koverat - šok

Penzioner -

Rešenje o starosnoj penziji, Darko je čekao četiri meseca, a brojka koju je napokon ugledao neprijatno ga je iznenadila.

Naime, penzionisani inženjer Darko za više od četiri decenije rada dobio je svega 503 evra penzije, uHrvatskoj, članici Evropske unije. Ona mu iznosi gotovo jednako kao najniža penzija za više od 41 godine staža. Da dodatno ne radi na četiri sata, ne bi imao dovoljno za život.

Zahtev za starosnu penziju 64-godišnji inženjer Darko predao je 1. juna ove godine, nakon više od 41 godine radnog staža. Kako ni tri meseca kasnije nije dobio rešenje, obratio se za pomoć, jer za to vreme nije dobijao ni centa od penzije. U septembru je dobio uplatu tromesečnih zaostataka, a vrlo brzo i prvu penziju koja mu je isplaćena u oktobru. Međutim, brojka koju je ugledao na pristiglom rešenju neugodno ga je iznenadila.

"Nisam srećan, iako sam znao da neće biti mnogo više"

- Prema računici to je 490 evra, što je manje od trenutne minimalne penzije koja je 491 evra. Uz dodatak po poslednjem usklađivanju, ukupan bruto iznos mi je 533 evra, neto oko 503 evra. S obzirom na to da radim na četiri sata, plaćam porez, a zbog toga što radim i prelazim cenzus nemam pravo ni na dodatak hrvatske vlade. Nisam baš srećan s iznosom, iako sam znao da neće biti nešto puno više, ali sve u svemu prilično sam razočaran, kaže penzioner Darko.

Kako i ne bi bio razočaran pošto je za 500-tinak evra odradio više od četiri decenije. S obzirom na to da se nalazi u kategoriji starosne penzije, njegova su primanja daleko ispod proseka. Prema poslednjim podacima Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje, 46.014 građana u Hrvatskoj prima ovu vrstu penzije, koja u proseku iznosi 642 evra.

Osim radnog staža, u izračunavanju penzije bitan faktor je i visina plate. Ukoliko je radnik većinu radnog veka radio za ispodprosečnu platu, velike su šanse da će mu biti određena najniža penzija. Radniku se inače isplaćuje ona penzija koja je po njega povoljnija.

U slučaju dodatnog rada od četiri sata, taj se dohodak pripaja penziji i ako prelazi iznos od 530,89 evra (4.000 kuna) na razliku se plaća porez od 10 odsto.

Kurir.rs/Mirovina.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track