OVA ZEMLJA NAGRAĐUJE PENZIONERE KOJI RADE: Dobijaće bonus od čak 10.000 €, ali postoji jedan uslov
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock

blago njima

OVA ZEMLJA NAGRAĐUJE PENZIONERE KOJI RADE: Dobijaće bonus od čak 10.000 €, ali postoji jedan uslov

Penzioner -

Bonus do čak 10.000 evra godišnje dobijaće penzioneri koji odluče da nastave sa radom, prema najavama nemačkog ministra privrede Roberta Habeka. Na taj način bi se motivisali za dalje zaposlenje, dok bi država istovremeno zakrpila sve veće rupe na tržištu rada. Ipak, povlastica ne važi za one koji su se prerano penzionisali.

Budući da će generacija bejbi bumera idućih godina odlaziti u penziju, mnoga će radna mesta ostati nepopunjena.

S obzirom da mnogi posle četiri i po decenije rada jedva čekaju penzionerski status, postoje radnici koji žele da nastave dobro da zarađuju ili jednostavno nemaju dovoljno novca za sve potrebe u starosti. Kako bi ih dodatno pogurao u tom smeru te time popunio tržište rada, Habek uvodi malu penzijsku revoluciju.

Penzioneri
foto: Profimedia

Intencija je da se polise osiguranja isplaćuju kao bonusi. Za starije osobe to znači dodatnih 10,6 odsto na bruto platu. Naime, ministar Habek sada planira da se doprinosi za socijalno osiguranje poslodavca isplaćuju direktno starijim osobama. Kako pišu nemački mediji, udeo penzijskog osiguranja iznosi punih 9,3 odsto bruto plate. Povrh toga dolazi osiguranje od nezaposlenosti od 1,3 procenta.

Prosečni korisnici primali bi oko 5.000 evra dodatno godišnje, a moguće je po godini primiti najviše 9.285 evra. Predlog ministra privrede odnosi se samo na one koji su dostigli standardnu ​​starosnu granicu za odlazak u penziju. Građani koji su u penziju otišli pre vremena ili su prestali da rade ranije od planiranog, neće moći ostvariti ovaj bonus.

kurir.rs/Mirovina.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja