POMOĆ PENZIONERIMA OD 60 DO 160 €: Bivša država SFRJ počela isplatu, da li na novac imaju pravo i oni koji žive u Srbiji?
Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia, Shutterstock

lepe vesti za seniore

POMOĆ PENZIONERIMA OD 60 DO 160 €: Bivša država SFRJ počela isplatu, da li na novac imaju pravo i oni koji žive u Srbiji?

Penzioner -

Jednokratna novčana pomoć koja od danas stiže na račune svih penzionera koji penzije primaju iz Hrvatske kreće se u rasponu od 60 do 160 evra u zavisnosti od toga kolika su njihova primanja. Na ovu pomoć imaju pravo svi najstariji koji imaju prebivalište u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici, ali i oni kojima penzija im stiže iz inostranstva. Međutim, Srbi koji dobijaju novac iz tamošnjeg fonda nemaju pravo na pomoć, pošto ne žive u ovoj državi.

Ova pomoć namenjena je radi ublažavanja posledica rasta troškova života, saopštio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

U skladu sa odlukom Vlade, jednokratno novčano primanje dobiće korisnici penzija ostvarenih samo u državama sa kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primenjuju uredbe Evropske unije.

Penzioneri

Najveći dodatak stići će onima koji primaju do 260 evra mesečno, a najmanje penzionerima čiji su čekovi od 471 i 610 evra.

Između njih predviđena su još dva razreda, od 261 do 330 evra imaće 120 evra jednokratno, dok će oni čija je penzija između 331 i 470 evra primiti 80.

Na listi je ukupno 5.041 korisnik dobiti jednokratno novčano primanje, za šta je iz bezbeđeno 604.840 evra.

kurir.rs/Poslovni.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja