U OVOJ ZEMLJI PENZIONERI NAJBOLJE ŽIVE: Evo koji je najbolji penzijski sistem na svetu, Amerika daleko od vrha, a gde je Srbija?
Foto: Shutterstock

standard najstarijih

U OVOJ ZEMLJI PENZIONERI NAJBOLJE ŽIVE: Evo koji je najbolji penzijski sistem na svetu, Amerika daleko od vrha, a gde je Srbija?

Penzioner -

Holandija ima najbolji penzijski sistem na svetu u 2023. godini, zaključak je istraživanja američke kompanije Merser. Vrednost CFA Globalnog penzijskog indeksa Holandije je 85,0 poena, iza nje je prošlogodišnji pobednik Island sa 83,5 poena, dok je treće mesto zauzela Danska sa 81,3 poena, navodi se na veb stranici ove organizacije.

Sve tri države su dobile najvišu ocenu "A", a ovu ocenu je dobio još samo Izrael, prenosi Blumberg.

Penzioneri
foto: Thinkstock

Penzijski sistemi su ocenjivani na osnovu njihove adekvatnosti, održivosti i inetegriteta, a u izveštaju se navodi da su penzije širom sveta pod pritiskom koji nije ranije zabeležen.

Merser je analizirao penzijske sisteme 47 zemalja, a poslednje mesto je zauzela Argentina. SAD se nalaze na 22. mestu, a Кina na 30. mestu, dok Srbija nije bila uključena u istraživanje.

Pad nataliteta dugoročno je izvršio pritisak na nekoliko ekonomija i penzijskih sistema, navodi se u izveštaju, što je negativno uticalo na rezultate održivosti za zemlje poput Italije i Španije.

Veštačka inteligencija (AI) ima potencijal da unapredi penzijske sisteme tako što će dovesti do efikasnijeg i bolje informisanog donošenja odluka, a potencijalno i do većeg realnog prinosa investicija, zaključuje glavni autor ovog izveštaja Brajan Noks.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track