POČELA ISPLATA PENZIJA, NEKI SU JE PRIMILI I RANIJE: Evo šta treba da uradite da vam novac stigne pre zvaničnog roka
Foto: Shutterstock, Ilustracija

stižu čekovi

POČELA ISPLATA PENZIJA, NEKI SU JE PRIMILI I RANIJE: Evo šta treba da uradite da vam novac stigne pre zvaničnog roka

Penzioner -

Isplata penzija za septembar za penzionere koji su radni vek proveli u samostalnoj delatnosti počela je danas, kako na tekuće račune tako i na ruke, odnosno onima kojima donosi poštar na kućnu adresu i na šalterima pošte.

Odmah zatim, 5. oktobra novac će "leći" na račune vojnih i poljoprivrednih penzionera, dok oni iz grupe zaposlenih novac mogu da očekuju 10. i 11. oktobra. Od sledeće uplate penzioneri će dobiti uvećane penzije za 5,5 odsto.

Da podsetimo, penzija može da stigne i pre zvaničnih datuma isplate PIO fonda. Naime, kada penzioneru novac zatreba nekoliko dana ranije, u mnogim bankama može da se opredeli za opciju„penzija unapred“. To znači da se primanja mogu podići nekoliko dana pre zvaničnog dana isplate koji je odredio PIO fond.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

Ova usluga se odobrava na određeni period, od 12 ili 24 meseca, na primer, u zavisnosti od toga kakav se ugovor sklopi. To pravo se odobrava korisnicima tekućih računa koji imaju redovan mesečni priliv i koji uredno izmiruju svoje obaveze prema banci.

Penzionerima koji se opredele za ovu opciju treba da zaključe ugovor sa bankom, dinamika uplate se pomera unapred u odnosu na stvarni datum uplate, u zavisnosti od kategorije penzionera.

Ovaj način isplate penzija je besplatan, odnosno radi se o potpuno beskamatnom kreditiranju. Prijavlјivanje je veoma jednostavno i brzo i radi se na šalteru bilo koje ekspoziture. Za sklapanje ugovora dovoljni su lična karta i bankovna kartica, a nakon isteka ugovora on se može produžiti.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja