NAJNOVIJI TRENDOVI U OZELENJAVANJU
Foto: Promo

Preporuke sa sajma Flormart u Padovi

NAJNOVIJI TRENDOVI U OZELENJAVANJU

Održiva budućnost -

Je­le­na Ve­se­li­no­vić iz Ur­ban ga­r­de­na pre­no­si utis­ke i daje ko­ri­sne sa­ve­te s pre­sti­žnog do­ga­đa­ja u obla­sti hortikulture

Sr­p­ska de­le­ga­ci­ja ra­sa­d­ni­ča­ra i pro­da­va­ca ukra­snog dr­ve­ća ima­la je pri­li­ku da uče­stvu­je sa­j­mu Flo­r­mart 2023 u Pa­do­vi od 20. do 22. se­p­te­m­bra, i to za­hva­lju­ju­ći Ita­li­jan­skoj age­n­ci­ji za spo­lj­nu tr­go­vi­nu ITA, ko­ja ima ka­n­ce­la­ri­je u vi­še od 80 ze­ma­lja sve­ta. Gost sa­j­ma bio je i vr­t­ni cen­tar Ur­ban ga­r­den, ko­ji je pred­sta­vlja­la ko­me­r­ci­jal­na di­re­k­to­r­ka Je­le­na Ve­se­li­no­vić.

Urban garden
foto: Promo

Ka­ko nam je pre­ne­la, to­kom sa­j­ma bi­lo je ne­ko­li­ko veo­ma ko­ri­snih pre­da­va­nja o oze­le­nja­va­nju gra­d­skih sre­di­na.

- Pre­po­ru­ka stru­č­nja­ka iz EU i Ita­li­je je da se u gra­do­vi­ma sa­de sa­d­ni­ce iz lo­kal­nih ra­sa­d­ni­ka - veo­ma je va­žno da bi­lj­ne vr­ste od­go­va­ra­ju uslo­vi­ma sre­di­ne i kli­mat­skim uslo­vi­ma. Pri­mer ta­kvog ra­sa­d­ni­ka u Beo­gra­du je Ur­ban ga­r­den, kao gra­d­ski ra­sa­d­nik i me­sto gde se bi­lj­ne vr­ste ada­p­ti­ra­ju na kli­mat­ske uslo­ve na­šeg pod­ne­blja. Ta­ko­đe, pre­po­ru­ka je da se, po­red sa­d­nje u sa­mim gra­d­skim je­zgri­ma, gde sva­ki ze­le­ni džep pred­sta­vlja deo jed­ne ve­li­ke ze­le­ne ce­li­ne, vi­še sa­di i u po­ja­se­vi­ma oko gra­do­va - na­vo­di Je­le­na Ve­se­li­no­vić.

Urban garden
foto: Promo

­Ona pre­ci­zi­ra da je po­se­ban ak­ce­nat sta­vljen na mo­de­r­ne sta­m­be­no-po­slov­ne ko­m­ple­k­se. Ur­ban ga­r­den je par­t­ner in­ve­sti­to­ri­ma i gra­đe­vi­na­ri­ma ko­ji zna­njem i sa­d­nim ma­te­ri­ja­lom pra­ti sa­vre­me­nu gra­d­nju i po­tre­be sa­vre­me­nog ži­vo­ta.

1 / 5 Foto: Promo

- Pri­ka­za­ni su pri­me­ri lu­k­su­znih sta­m­be­nih zgra­da u Mi­la­nu, a ja­ko sli­č­ne pri­me­re ima­mo u Beo­gra­du. Ci­lj je da no­vi sta­m­be­ni ko­m­ple­k­si, ko­je okru­žu­ju zgra­de iz ra­znih epo­ha, bu­du na ne­ki na­čin in­te­gri­sa­ni sa oko­li­nom. U ovo­me im znat­no po­ma­že ze­le­ni­lo. Ko­m­ple­k­si ni­ka­ko ni­su dos­tu­p­ni sa­mo sta­na­ri­ma zgra­de, već ima­ju slo­bod­ne i ve­li­ke ula­ze za sve ko­m­ši­je, sva­ka krov­na po­vr­ši­na i ko­si­na se oze­le­nja­va, atri­ju­mi se pre­tva­ra­ju u gra­d­ske pa­r­ko­ve ko­ji su me­sto za dru­že­nje i opu­šta­nje sta­na­ra ko­m­ple­k­sa i svih ko­m­ši­ja i sta­nov­ni­ka tog gra­da - isti­če na­ša sa­go­vor­ni­ca.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja