ČAK NI PRIVATNE ŠUME NIJE DOZVOLJENO SEĆI BEZ DOZNAKE
Foto: Shutterstock

Gazdovanje šumama u Srbiji

ČAK NI PRIVATNE ŠUME NIJE DOZVOLJENO SEĆI BEZ DOZNAKE

Održiva budućnost -

Seča stabala bez dozvole strogo je zabranjena u svim šumama, bez obzira na vlasništvo. Javno preduzeće „Srbijašume“ odgovorno je za gazdovanje državnim šumama

JP „Srbijašume“ ne gazduje privatnim šumama, jer su one u vlasništvu fizičkih lica, ali su i privatni vlasnici dužni da poštuju pravila dobrog upravljanja.

Konkretno, gazdovanje privatnim šumama, koje se prostiru na 1.196.583 hektara, vrši se na osnovu programa za gazdovanje šumama. Ovi programi se donose na desetogodišnjem nivou od strane nadležnog ministarstva i obuhvataju šume koje imaju više vlasnika na teritoriji jedne ili više opština.

Uloga JP „Srbijašume“ da daje podršku

Pružanje stručne i savetodavne podrške vlasnicima šuma u obavljanju njihovih aktivnosti jeste ono što JP „Srbijašume“ radi, kaže dr Vladimir Vasić, rukovodilac Odeljenja za privatne šume.

- To uključuje izradu godišnjeg plana gazdovanja šumama, programa za podizanje novih šuma i unapređenje postojećih, planova zaštite šuma od požara, doznaku stabala za seču, praćenje uticaja faktora na zdravlje šuma, žigosanje posečenog drveta i izdavanje propratnica, evidentiranje bespravno posečenog drveta, vođenje evidencije o radovima na zaštiti, gajenju i korišćenju šuma, obaveštavanje nadležnih organa o nezakonitim radnjama i druge stručno-savetodavne poslove - naveo je Vasić.

Seča stabala bez doznake nezakonita

Kada je reč o aktivnostima u šumama, seča stabala bez prethodne doznake strogo je zabranjena u svim šumama, bez obzira na vlasništvo. Doznaka stabala obuhvata odabir, obeležavanje i evidentiranje stabala za seču. Ove aktivnosti može obavljati samo stručno lice (diplomirani inženjer šumarstva ili šumarski tehničar).

Takođe, važno je napomenuti da posečeno drvo iz šuma, kao i drvo šumskih vrsta koje nije poreklom iz šuma ne sme biti stavljano u promet (kupovina, prodaja, poklanjanje, skladištenje ili transport) pre nego što bude žigosano šumskim žigom od strane JP „Srbijašume“i prati ga odgovarajući dokument.

Treba naglasiti da, prema Zakonu o šumama, svaki vlasnik šume ima određene obaveze u vezi sa šumom koju poseduje: to uključuje čuvanje šume od nelegalnih radnji, primenu mera za gazdovanje šumom kako bi se unapredilo stanje šume, povećao prirast i prinos, zaštitilo zemljište od erozije i očuvale opštekorisne funkcije šume, preduzimanje mera za zaštitu od požara, biljnih bolesti i štetočina, kao i mere nege šumskih zasada, sanaciju, organizaciju i izvršavanje radova na gazdovanju šumama u skladu sa zaštitom i unapređenjem stanja šuma, uspostavljanje i održavanje šumskog reda i drugo.

UPRAVLJA SE PLANSKI

JP „Srbijašume“ gazduje šumama na 897.118 hektara

Javno preduzeće „Srbijašume“ odgovorno je za gazdovanje šumama i šumskim zemljištem koje se nalaze u državnom vlasništvu na teritoriji centralne Srbije, na ukupnoj površini od 897.118 hektara. Ove površine se uređuju na osnovu planskih dokumenata za gazdovanje šumama, koji se donose svakih 10 godina i za koje je potrebna saglasnost nadležnog ministarstva.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track