13:02

OPASAN OTPAD VELIKI PROBLEM U SRBIJI Građani ne znaju da OVAKO zagađuju životni prostor! Stručnjak za Kurir TV: EVO KAKO DA REŠIMO

KURIR Televizija

OPASAN OTPAD VELIKI PROBLEM U SRBIJI Građani ne znaju da OVAKO zagađuju životni prostor! Stručnjak za Kurir TV: EVO KAKO DA REŠIMO

Održiva budućnost -

Sanja Knežević Mitrović iz NALED u Pulsu Srbije na Kurir televiziji govorila je o recikliranju opasnog otpada u Srbiji.

- Opasan otpad sadrži opasne materije, koje ako se ne odlože adekvatno, odlaze u zemljište i podzemne vode i tako dospevaju u naš lanac ishrane. One odlaze i u atmosferu, jer se pale preko leta - kaže Sanja Knežević Mitrović iz NALED.

Ona je istakla da se NALED bavi širom pričom o opasnom otpadu i to kada su u pitanju baterije i sijalice.

- Radimo na povećanju stope reciklaže za baterije i sijalice koje sprovode privatne kompanije za reciklažu - kaže Knežević Mitrović.

otpad
foto: Kurir televizija

Ljudi znaju da je opasan otpad, posebno kada govorimo o baterijama, ali oni ne znaju šta sa njima da rade, istakla je Sanja Knežević Mitrović.

Ona je istakla da se baterije mogu odložiti u maloprodajnim radnjama.

- Jedan kilogram baterija da bi se sakupio košta četiri evra i građani imaju određene lokacije gde mogu to da ostave i to plaćaju maloprodajni lanci. Problem je što ne postoji reciklažni centar za baterije u Srbiji - kaže Sanja Knežević Mitrović.

Sanja Knežević Mitrović istakla je da se su građani veoma odgovorni ekološki kada im je pristupačno.

- Praksa je pokazala da je javnom komunalnom preduzeću potrebna logistika da bi reciklažu i nove funkcije sproveli kako treba - navela je Sanja Knežević Mitrović i dodala:

- Prošle godine smo krenuli na sedam lokacija u javnim ustanovama u Kragijevcu da sakupljamo taj otpad. Početkom ove godine uključila se i beogradska opština Stari Grad. Kod građana se podiže svest o ekološkim problemima, zato je važno i da postoje lokacije da bi se ta svest podigla - kaže Mitrović, koja je zaključila da su korporacije veoma odgovorne kada je u pitanju ekološka odgovornost.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track